Vánoční ozdoby z Horního Bradla frčí po celém světě. Vyrábí okurky i brokolici

23. prosinec 2017

Klasické vánoční skleněné koule, které znáte z dětství, stále vznikají v České republice. Největší tuzemský výrobce ručně vyráběných a malovaných skleněných ozdob sídlí v Horním Bradlu. A výtvory malířek mají úspěch i v zahraničí.

„Sklo se smočí do barvy, nechá se uschnout a potom se zdobí. Používá se lepidlo, podobně, jako když se zdobí perníčky cukrovou polevou. Lepidlo se nanese tenoučkou linkou a na to se nasypou drobné korálky a třpytky,“ ukazuje své umění malířka Marková, která je původně dámskou krejčovou.

Do ciziny odcházejí okurky i brokolice

Malířek je v Horním Bradle asi 15. Helena Doležalová se chlubí letošními hity: „Třeba letos jsme měli úspěch s čertíky, s andělem a Mikulášem, máme tu i čarodějnici.“

Každý rok se vyrábějí speciální sady. Letos frčí skořicová barva, ale v cizině mají zájem o netradiční ozdoby. Třeba o okurky nebo brokolici. Angličané raději proužky, puntíky, tečky, libují se v červeno-zeleno-bílé barvě.

Ve výrobně nechybí ani klasické holubičky, které známe z dětství. Jen s jedním rozdílem. Dříve měly umělý ocásek, teď se chlubí načechranými peříčky.

autor: jsl
Spustit audio