Vánoční perníčky

Apetýtové recepty se pro dnešek už rozvoní vánočními perníčky. Perníková výroba má u nás dlouhou historii. Dříve také patřila k těm velmi náročným. Vyřezávání dřevěné formy bylo totiž už samo o sobě náročným uměleckým dílem. 

Původní perníky se připravovaly podle tajných receptur, které si každý mistr pečlivě střežil a předával je pouze svému nástupci. Byly většinou dost složité a obsahovaly také drahé a ne vždy dostupné suroviny. A to zejména koření či med.

Těsto se pak připravovalo dlouhou dobu dopředu. Několik měsíců a často i let se pak nechávalo odležet. Říkalo se dokonce, že nejlepší perníky na svatbu byly z těsta zadělaného v den narození nevěsty.

Receptů na perníčky najdeme opravdu mnoho. My jsme pro tentokrát zvolili recept na perníčky, u kterých se nemusí čekat, až změknou.

Ingredience
  • 400 g hladké mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička perníkového koření
  • žloutek na potření
  • bílková poleva na zdobení 

Postup:

  1. Smícháme v míse sypké ingredience, pak přidáme ostatní a vypracujeme těsto.
  2. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme přes noc v lednici odpočinout.
  3. Odpočinuté těsto rozválíme na plát silný asi půl centimetru a vykrojíme perníčky.
  4. Poté upečeme na 160 stupňů.
  5. Ihned po upečení potřeme perníčky rozšlehaným žloutkem smíchaným s jednou lžící vody. Budou pak lesklé.
  6. Následně ještě dozdobíme polevou z bílku. 

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.