Vánoční pórkový krém po americku
Zatímco u nás plánujeme nakoupit všechny potřebné věci na rybí polévku, kterou nabídneme na Štědrý den, v Americe budou vařit docela něco jiného, hustý pórkový krém.
- 60 g másla
- 1 silný pórek
- 2 - 3 brambory
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 g (1 kelímek) smetany na šlehání
- 1 lžička soli
- kuličky pepře
- špetka fenyklových semínek
Pórkový krém po americku vaří i Matěj Papáček ze žďárského Bistra pod lampou. „Jí se v Americe, je to typická polévka pro anglosaských země. Oni hodně o Vánocích jedí zeleninové krémy, ať už je to pórková, brokolicová, květáková nebo bramborová, opravdu ty krémy jsou tam na vánoce standardní.“
„Ta pórková je jednoduchá - pórek nakrájený na kousky je opečený na másle dozlatova, pak se zaleje vývarem, dá se tam trocha fenyklu, pepř, brambory, povaří se to a pak se to namixuje do krému. Ten fenykl je hodně výrazný, takže není potřeba moc, má to jen takový lehký nádech. Když to povaříte a rozmixujete hodně dohladka, tak člověk do toho pepře ani do toho fenyklu nekousne. Když to chcete mít hodně luxusní, tak se ta zelená část pórku ještě nakrájená osmaží na másle a posype na polévku a další luxusní tip je ještě troška parmezánu,“ dodává Matěj Papáček.
Jaký zázrak s polévkou udělá trocha osmaženého pórku na másle a zasněžení strouhaným parmezánem s polévkou!
Související
-
Spálený pórek
Při představě čehokoliv spáleného se nám asi příliš sliny sbíhat nebudou, spíš si představíme černou barvu, zápach a příšernou chuť. Chyba!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.