Vánoční zvyky, které možná neznáte

11. prosinec 2018
Dopolední host

Nejenom se známými a tradičními, ale i s těmi už téměř zapomenutými vánočními zvyky, se můžete seznámit v Muzeu českých Vánoc v obci Ořech na okraji Prahy.  

"Pro nás je typické veliké množství vánočních zvyků a tradic, které se málokde ve světě v podobném měřítku dodržují," říká ředitel Muzea českých Vánoc Vladimír Glaser. "Připomeňme si, jenom kolik lidí ještě v současné době peče vánoční cukroví a kolik druhů se ho u nás dělá. To je opravdu nevídané. České Vánoce a našeho Ježíška si prostě vzít nenecháme", pokračuje s úsměvem.

Muzeum českých Vánoc v Ořechu nejenom, že vystavuje betlémy a vánoční ozdoby, ale návštěvníky hlavně aktivně seznamuje s vánočními zvyky.

Krájení jablka na Štědrý den zná asi každý, ale víte jaký zvyk vám zaručí pevné a zdravé nohy? To si na Štědrý den musíte stoupnout bosýma noham na sekeru. Samozřejmě velmi opatrně, abyste si hned nepřivodili nějaké zranění.

Dalším téměř zapomenutým zvykem je oříšek, který se má dát na Štědrý den na noc pod polštář a druhý den ráno sníst. To vás ochrání před blechami a štěnicemi, jak se dříve věřilo. Dnes se dokonce některé maminky ředitele muzea ptají, zda by to mohlo fungovat i na vši.

Pokud zatím na Štědrý den krájíte jenom jablka nebo lijete olovo, a chcete své zvyky rozšířit, poslechněte si celý záznam pořadu a nechte se inspirovat.

Do Muzea českých Vánoc se samozřejmě můžete vypravit také osobně.

autor: JMys
Spustit audio