Vaříte květák nebo kapustu? Přidejte k zelenině ocet a zbavte se nepříjemného zápachu

26. červenec 2023

Zápach není dobrý společník, proto v Babských radách poradíme, jak se ho zbavit. Když vám po krájení cibule ulpí odér na rukou, je dobré promnout dlaně důkladně solí, která zápach absorbuje.

Na pach od ryb spolehlivě funguje to, když si ruce umyjeme v octové vodě. Zápachu po vaření květáku nebo kapusty se zbavíme tak, že k zelenině při vaření přidáme polévkovou lžíci octa. Hřebíček zapíchnutý do cibule se tradičně přidává k rýži – nejen že ji příjemně dochutí, ale zbaví případného zápachu z delšího skladování.

A máte-li rádi majoránku, nezapomeňte, že je ideální přidávat ji až do hotových pokrmů a dlouho ji nevařit – ztrácí totiž vůni a mohla by zhořknout. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.