Ve Lhoticích mají osmibokou zvonici, která už stovky let stojí na malém hřbitově

21. únor 2018
Česko – země neznámá

Ve Lhoticích nedaleko Humpolce na Vysočině stojí na malém hřbitůvku starodávná zvonice. Je osmiboká, dřevěná a neuvěřitelně zachovalá. Byly doby, kdy v ní visely dokonce tři zvony.

Zvonička už zdálky upoutá svým zajímavým tvarem a zachovalou šindelovou krytinou, která byla naposledy opravovaná v roce 1965. „Pak byla impregnovaná už čtyřikrát za sebou,“ dodává pamětník Miroslav Urban. V šestnáctém století dostala zvonice dva zvony. Každý je laděný v jiném tónu. „Ráno, večer a v poledne se zvonilo malým zvonem, a když přijel pan opat nebo byl pohřeb, tak se zvonilo dvěma,“ říká pamětník.

Dva staré zvony zmizely ze zvonice za první světové války, ale jako zázrakem se do Lhotic vrátily. „Místní občan je našel na nábřeží v Hamburku. Tak je přivezl,“ říká Miroslav Urban. Na jednom ze zvonů byl nápis Humpolec, a druhý onen všímavý muž poznal podle vyrytého letopočtu a latinského nápisu.

V roce 1924 vybrali místní peníze na další, už menší, zvon, na kterém byl nápis v češtině. Bylo pro něj nutné upravit konstrukci pro zavěšení. I tento zvon ale zmizel. Tentokrát za druhé světové války, a bohužel se už nevrátil. „Nikdo neví, jestli ho ukradli Rusáci nebo Němci,“ dodává Miroslav Urban.

Jeden ze starých zvonů

Na lhotickém hřbitůvku má hrob syn skladatele české hymny Františka Škroupa. Malý Oldřich tu byl na vychování a ve svých 11 letech zemřel na tuberkulózu. Jen o kousek dál je pohřbený rodák ze Lhotic, Josef Dygrýn, jeden z nejúspěšnějších československých stíhačů ve Velké Británii. Zemřel v roce 1942.

Spustit audio