Ve Starém Městě dělají z odpadu zvířátka. Prohlédněte si ojedinělou zoo z kovu

21. červenec 2019
Česko – země neznámá

Ve Starém Městě u Uherského Hradiště ve Zlínském kraji mají neobvyklou zoologickou zahradu. Jmenuje se Kovozoo a je jediná svého druhu v Evropě. Vznikla v roce 2012 a nachází se v prostorách zrekonstruovaného areálu bývalého cukrovaru. Vidět v ní můžete na 250 zvířat vyrobených z kovového odpadu.

Kovozoo je zcela originální zoologická zahrada. Zvířata jsou v ní vyvedena v životní velikosti a svojí propracovaností a dokonalostí jsou téměř autentická s živými. Obdivovat můžete například gorilu, koně, želvy, bizona, žirafu, nosorožce a spousta dalších.

„Zvířata u nás vyrábí domácí kutilové, umělečtí kováři i samotní zaměstnanci firmy,“ říká Michaela Rudošová z marketingového oddělení Kovozoo. Nejtěžším exponátem je podle jejích slov nosorožec Norbert, který váží přes dvě tuny. K nejvyšším patří bezesporu žirafa Safira.

„Naší snahou je mít v Kovozoo 446 kovových zvířat, protože to je počet živých zvířat, které má nejmenší zoologická zahrada v České republice,“ dodává Rudošová. Každé kovové zvíře ve Starém Městě má přitom svůj rodný list, jméno i příběh, jak vznikalo.

Cílem projektu je ukázat malým i velkým návštěvníkům, že i ze zdánlivě nepotřebného odpadu mohou vznikat věci, které jsou nadále užitečné

V areálu se nachází také netradiční rozhledna maják Šrotík, pirátská loď Naděje, ve které se můžete ubytovat, letadlo L610, vláček Stelinka, vyhlídkové lávky a navíc i Porodnice, ve které si děti mohou samy pod vedením odborníků vyrobit vlastní zvířátko z kovového odpadu.

Cílem projektu je ukázat malým i velkým návštěvníkům, že i ze zdánlivě nepotřebného odpadu mohou vznikat věci, které jsou nejen krásné a zajímavé, ale i nadále užitečné.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio