Ve Štolmíři si ve veřejné peci můžete upéct vlastní buchty nebo pečínku
Lidová moudrost říká: „Březen za kamna vlezem, duben, ještě tam budem“. Ale kamna nebo pec je možné využít i jinak než na zahřátí. Například ve Štolmíři v Českém Brodě ve středních Čechách stojí replika staré barokní pece. A nejenom to. Od jara do podzimu se tu při pravidelných akcích koná veřejné pečení.
Nejprve se pečou tradiční bochníky chleba a dalamánky z kváskového těsta. A potom si může každý upéct, na co má zrovna chuť. Pec může využít každý, kdo si doma zadělá na buchty nebo si přinese pečínku. Zkrátka ideální sousedské setkání, na kterém jsou vítáni všichni, kdo mají rádi tradice a dobré jídlo.
První várka těsta se připravuje ve speciální místnosti. Musí se nachystat 35 kilogramů kynutého těsta. Příprava je velmi důkladná, začíná se už v 8 hodin ráno. Používá se tradiční kvásek i starý robot z velkovýroby. Vyrobit 35 kilo těsta je opravdu pracné. Pět kilogramů se pak vyhradí na přípravu dalamánků.
Největší umění je ovšem bochníky do pece správně nasázet speciální lopatou. Vnitřek pece je asi tři metry dlouhý a vejde se do něj 30 bochníků. Nahazuje se nejdříve dozadu a postupuje směrem dopředu. Během pečení se pak musí bochníky přeházet – ty zepředu dozadu a naopak, aby byly propečené všechny stejně.
Pečení chleba trvá asi 30 minut. Když je hotovo, je třeba nechat bochníky ještě asi hodinu a půl vychladnout. Mezitím si můžete v peci upéct třeba husu nebo pořádnou pečínku.
Tradiční pec je nenahraditelná
Pečení v pravé barokní peci má své kouzlo a v žádném případě ji nedokáže nahradit ani sebemodernější plynová či elektrická trouba. Základem je používání bukového nebo dubového dřeva, které krásně voní a pec pořádně vytopí. Právě dřevo má zásadní vliv na vůni pečiva.
Topit se začíná den před pečením, aby se teplo v peci akumulovalo. Před samotným pečením se potom musí pec vymést a vyčistit, takže když se peče, nikde žádný oheň už neuvidíte.
Občanské sdružení M’AM’ALOCA začalo se stavbou veřejné pece ve Štolmíři v Českém Brodě v dubnu 2014. A postavilo ji tradičním způsobem. Jedná se o repliku staré barokní pece bez komína. Předními dvířky se rozdělává oheň a také se tudy oheň tzv. „vymetá“ - a pec se tak čistí. Stejným otvorem se do pece lopatou sází pečivo.
Cihly jsou také staré, takzvané „zvonilky“. Právě díky tomu, že jsou třikrát pálené, mají lepší vlastnosti a sálají teplo až tři dny. První veřejné pečení se letos ve Štolmíři uskuteční v sobotu 9. dubna.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Polsko se cítí být na koni a chce být lídrem Evropy, říká zpravodajka k začátku předsednictví v Unii
-
Dva republikáni po poradě s lídry změnili hlasy. Johnson se tak stal šéfem americké sněmovny
-
‚Nechápu, jak tohle může někdo říct.‘ Babiš kritizuje místostarostku z ANO za rasistické vyjádření
-
Slovenská média hledala, kde se nachází Fico. Zřejmě se drží v ústraní v luxusním hotelu ve Vietnamu