Ve Stráži pod Ralskem nabízejí každý den 140 druhů zmrzliny. Mají čabajkovou i koprovou
Objednat si mrkvovou, koprovou, makovou nebo mateřídouškovou zmrzlinu, aniž byste vtipkovali? Tak to můžete jedině ve zmrzlinárně ve Stráži pod Ralskem na Liberecku.
Každý den si tam můžete vybrat z více než 140 druhů zmrzliny a záleží jen na vaší gurmánské fantazii nebo "ochutnávací odvaze". Rozhodně ale budete mít z čeho vybírat. Ve strážské zmrzlinárně, která nabízí největší počet běžných i těch nejneuvěřitelnějších příchutí, připravili už přes 300 druhů.
Jste konzervativní mlsouni? Pak vám v unikátním zmrzlinářství nabídnou zmrzlinovou klasiku - mléčné a ovocné. Namátkou ale můžeme jmenovat i ty méně obvyklé příchutě - pražené mandle, mentolovou, anýzovou, kanadskou brusinku, máslovou, růžového pantera, lentilkovou, kolovou, marcipánovou, cereální, sezamovou, kaštanovou, hruškovou, švestkovou nebo mandarinkovou. A takhle bychom tu mohli pokračovat, jak se říká, až do aleluja.
Ti odvážnější si však do kornoutku mohou poručit třeba křenovou, svíčkovou, zmrzlinu s příchutí moravského uzeného, čabajky nebo hořčicovou. Chtěli byste vědět, jak výroba třeba takové masové zmrzliny vypadá?
„Zkrátka koupíme takové masíčko, ze kterého máme chuť si udělat zmrzlinu. Třeba čabajka se koupí ve velkém balení, rozmixuje se, upraví se a po přidání potřebných přísad se ve zmrzlinovém stroji vyšlehá a vymrazí,“ odpověděla by vám s úsměvem Ivana Jablonovská, která se stará o chod zmrzlinového ráje společně s partnerem Heinrichem Valentinem Schwarzkopfem.
A která z netradičních zmrzlin se v jejich nabídce objevila jako první? „Štrúdlová. Protože jsem měla hodně jablek, neměla jsem čas upéct štrúdl, tak jsem dětem udělala štrúdlovou zmrzlinu," vzpomíná na začátky mražených experimentů majitelka zmrzlinářství. A brzy na to přišla i svíčková, česneková, špenátová nebo s příchutí balkánského sýru.
Za mraženými raritami se do severočeské Stráže pod Ralskem sjíždějí mlsouni a nevěřící nejenom z různých koutů Česka, ale i z Anglie, Francie, Polska, Německa nebo dokonce ze Saudské Arábie. Pak ale samozřejmě není divu, že když do Stráže docestujete, budete si na zmrzlinu pravděpodobně muset chvilku počkat. Fronta se tam na ni stojí totiž až před vchod do cukrárny.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Přizpůsobit se i bojovat. Klimatickou situaci zvrátíme, čím dříve zavřeme emisní kohout, říká Jan Dusík
-
Varování před ruským imperialismem a moskevským režimem. Lipavský zkusil zapůsobit na Maďary
-
O mistrovi hokejové extraligy rozhodne sedmý zápas, Třinec mečbol Pardubic odvrátil výhrou 4:1
-
Žádný trénink, práce na zahradě a úsměv. 82letý španělský penzista uběhl za šest dnů 410 kilometrů