Ve středočeském Malešově si ozkoušejte, jak se žilo na středověké tvrzi

1. září 2015
Česko – země neznámá

Zajímalo by vás, jak se kdysi žilo na středověké tvrzi? Pokud ano, můžete si to na vlastní kůži vyzkoušet v Malešově u Kutné Hory. Nejstarší zmínka o ní pochází z roku 1303. Současní vlastníci tuto jedinečnou stavbu už 12 let soustavně renovují a vracejí do původní podoby.

Tvrz zažila slavné období rozkvětu Kutné Hory za krále Václava IV., následující majitel však doplatil na to, že byl odpůrcem husitství, a ani v tvrzi se zdivem silným tři metry se obléhání husitů v roce 1421 neubránil.

Po třicetileté válce tvrz střídala často majitele a paradoxně jí před větším poškozením zachránila skutečnost, že od 19. století sloužila jako sýpka.

Současní majitelé tuto jedinečnou tvrz už 12 let soustavně renovují. Všechny úpravy se tu dělají s cílem ukázat návštěvníkům, jak se v tvrzi počátkem 15. století žilo. Původní krby, kamna nebo černá kuchyně se sice nedochovaly. Na renovaci a výrobě replik ale pracují přední odborníci, takže tvrz Malešov působí skutečně autenticky.

Čtěte také

Tvrz sloužila nejen k obraně, ale i jako luxusní bydlení

Tvrz Malešov je pozoruhodná tím, že jako jedna z mála tvrzí u nás měla nejen obranný účel, ale sloužila zároveň jako sídlo majitele. Bydlení to bylo opravdu bezpečné, tvrz měla zdi silné přes tři metry. Přízemí sloužilo k hodování. Dnes tu najdete dlouhý stůl a kuchyň vybavenou tak, jako kdysi.

Zdařilá replika kamen podle kachlů nalezených přímo na tvrzi

Replika černé kuchyně působí skutečně autenticky. Najdete tu sušené bylinky, kotlíky a vše, co bylo ve středověké kuchyni potřeba pro přípravu pokrmů. Během akcí, které se na tvrzi konají, se zde připravují dobové recepty a po dobrém jídle je možné vystoupat do horních pater k odpočinku nebo k další prohlídce objektu.

První patro sloužilo jako obývací prostor a dnes je zařízeno v podobném duchu. Majitel tu měl pro ohromení hostů dokonce menší zbrojnici. Na stěnách tak uvidíte různé zbraně, které si můžete dokonce vyzkoušet. V rohu místnosti je zdařilá replika původního krbu, stůl a křesla s kožešinami. Tady majitel přijímal hosty a podepisoval různé důležité smlouvy.

Postele bývaly vysoké a krátké

K odpočinku sloužilo druhé patro. Ve větších místnostech tu dnes najdete noclehárny, kde mohou hosté během různých akcí přespat. Místnost určená ke spánku měla dřevěné obložení, aby bylo snadnější ji vytopit. Nyní zde stojí replika středověké postele, která bývala vysoká, aby na spáče nelezli myši a jiná havěť. Ale zároveň byla krátká, protože lidé tehdy spávali v polosedě. Věřili totiž, že ten, kdo bude spát vleže, zemře.

Výhled z tvrzi je impozantní - před tvrzí je krásný rybník

Veškeré vybavení je i barevně vyzdobeno. Na výzdobě středověké ložnice spolupracovali památkáři z Kutné Hory. Je až neuvěřitelné, jaké barvy tu najdete - žlutou, zelenou, červenou. Vše navíc dekoruje modrý strop s hvězdičkami. Vedle postele stojí kachlová kamna, která vznikla podle kachlů, jež byly nalezeny přímo v tvrzi. U postele leží pak středověký zápisník. Na voskovou destičku bylo možné pisátkem vyrýt, co je potřeba a na co nezapomenout.

I tvrz musela mít malou zahrádku

Tvrz Malešov je v soukromém vlastnictví, a tak je návštěva možná po domluvě s majiteli. Pravidelně se zde ale konají různé akce, které mají za cíl vrátit do tvrze život v dobové atmosféře. Jednou z tradičních akcí je například „Dobývání Malešova“, na které se můžete těšit v sobotu 5. září.

Čtěte také

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.