Ve Švýcárně ve Slatiňanech se natáčel seriál z dostihového prostředí Dobrá voda

21. duben 2014
Česko – země neznámá

Historie Švýcárny ve Slatiňanech na Pardubicku sahá do poloviny devatenáctého století. Původní myslivnu nedaleko zámeckého parku nechal Vincenc Karel Auersperg přestavět ve stylu horských salaší. Podobných romantických budov a drobných staveb je v okolí celá řada.

Švýcárna plnila dva důležité úkoly – oba souvisí s trávením. Jednak tady knížecí rodina trávila volné chvilky v přírodě, jednak odtud ale také putovala strava do zámecké kuchyně a potom na auerspergský stůl. Později tam bydleli zaměstnanci knížecí rodiny a ještě později pracovníci slatiňanského hřebčína. Poslední stálý nájemník odešel v sedmdesátých letech a Švýcárna se postupně proměnila v ruinu.

Záchrana památky začala v roce 2011, rekonstrukce skončila o rok později. V budově teď sídlí Interaktivní muzeum starokladrubského koně.

Expozice představuje téměř stovku předmětů spojených s chovem koní – bičíky, podkovy, postroje, ale i repliku boxového stání pro koně s pravým senem, ovsem i speciální koňskou müsli směsí. Drtivá většina věcí souvisí právě s chovem starokladrubáků – pro Slatiňany je typický vraník, neboli černá varianta.

Expozice Švýcárna

Interaktivní muzeum nabízí i posezení na největším českém plyšovém koni

Jednoho z nich si mohou návštěvníci Švýcárny dokonce osedlat, a to aniž by riskovali újmu na zdraví. Je totiž plyšový a zároveň také největší v celé České republice. Je dokonce zapsaný v české knize rekordů.

Švýcárna ovšem nabízí ještě jeden unikát. Druhé nej patří největší české sbírce maket bičišťat – jde vlastně o zmenšené vzorky bičů, podle kterých si zájemci nechávali vyrobit biče skutečné.

Slatiňanský hřebčín i Švýcárna samotná několikrát posloužili i filmařům. Vznikly tam například záběry pro film Smrt v sedle a natáčel se zde i seriál z dostihového prostředí Dobrá voda. Mezi poslední „obyvatele“ Švýcárny tak patřil děda Hanousek v podání Josefa Kemra.

Expozice - podkovy

Ten by se tam měl alespoň symbolicky znovu vrátit. Od natáčení seriálu totiž letos uplyne 30 let. Expozici proto obohatí filmové rekvizity, sedla, žokejské dresy, ale i fotografie z natáčení. Slatiňany také připravují nový dokument se vzpomínkami tvůrců Dobré vody.

autor: kop
Spustit audio