Ve věži radnice v Jablonci nad Nisou vzniká expozice modelů jizerskohorských rozhleden

25. listopad 2022

Mezi dominanty Jablonce nad Nisou v Libereckém kraji patří budova nové radnice postavená ve 30. letech ve funkcionalistickém stylu. V odborné porotě, která hodnotila návrhy, zasedl mimo jiné Robert Hemmrich, jemuž se přezdívá rozhlednový architekt. Mezi jeho návrhy postavené v Jizerských horách patří rozhledny Černá Studnice, Bramberk, Špičák a Nad Prosečí. Modely těchto čtyř staveb se postupně objeví ve vyhlídkové věži jablonecké radnice.

První „hemrichovou kráskou“, jejíž model do detailů vytvořil Klub lodních modelářů Admirál, je Rozhledna Černá Studnice. Touto stavbou jablonečtí předstihli liberecké a jejich stavbu nové kamenné chaty s vyhlídkovou věží na Ještědu, což vedlo k rozkolu v tehdejším horském spolku. Samotná rozhledna na Černé Studnici je vidět přímo z expozice v jablonecké radniční věži. Zároveň je první kamennou rozhlednou postavenou podle návrhu jabloneckého rodáka Roberta Hemmricha.

„Model představuje podobu rozhledny, tak jak byla dokončena v srpnu 1905,“ říká znalec nejen jizerskohorských rozhleden a zároveň tajemník jabloneckého magistrátu Marek Řeháček. „Kolem toho, v jaké podobě budeme rozhledny zachycovat, proběhla velká diskuze. Nakonec jsme se přiklonili k původní podobě, protože všechny byly postupně oblepovány horskými chatami. Jediná věž, která nikdy nebyla bezprostředně spojena s nějakou chatou, je na Bramberku. Dodnes tam stojí osaměle,“ upřesňuje Marek Řeháček.

Dalším modelem po Černé Studnici a Bramberku bude Tanvaldský Špičák a potom Rozhledna nad Prosečí, která je jedinou na jabloneckém katastru. Kromě hemmrichových krásek má Jablonec nad Nisou ambici nechat vytvořit modely i dalších jizerskohorských rozhleden, které by měly mít místo v druhé místnosti u schodiště vedoucího na věž. Když to dobře půjde, měl by jeden model přibýt každý rok.

Rozhledna Bramberk

Pozornost si ovšem zaslouží nejen modely rozhleden ve věži jablonecké radnice, ale i samotná budova s mnoha technickými zajímavostmi. Její podoba byla inspirovaná koncepcí gotických a renesančních italských radnic. Stavba byla vyprojektována nejen jako sídlo samosprávy, ale i jako místo pro kavárnu, restauraci, kino a obchůdky. Technickou zajímavostí je funkční oběžný výtah zvaný páternoster, který vás vyveze do čtvrtého patra radnice, kde je vstup do radniční věže, tedy k modelům rozhleden i na vyhlídku.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.