Ve zdravém těle zdravý duch, tímto sloganem se řídí základní škola v Čisté u Horek. Její žáci běhají!

8. březen 2024 08:12

Žáci ze základní školy v Čisté u Horek mají trochu nestandartní začátek výuky. Než totiž usednou do lavic, obují běžecké boty a vyráží do terénu. A s nimi tentokrát i naše reportérka Kateřina Kohoutová.

Před chvílí jsme se z běhu vrátili. Dnes bylo počasí trochu mrazivější, ale o to to bylo lepší, protože terén nebyl bahnitý. Dnes vyrazila do přírody zhruba dvacítka žáků, a to od těch nejmenších, až po ty nejstarší.

Já tedy mám vedle sebe dva běžce. Prvním je osmák Vláďa. „Běželo se dobře, protože mrzlo a nebylo bláto. A dokonce i svítili slunce, takže za mne počasí na běhání ideální.“

Čtěte také

Děti v Čisté u Horek běhají třikrát týdně, už je to v podstatě takové pravidlo. A pravidelným běžcem je i Tomáš. „Baví mne běhat a vůbec veškerý sport mám rád. Nechci jen sedět na gauči a koukat na televizi. Takže rád běhám.

Vedle mne stojí i paní učitelka Lucie. „Dnešní běh byl doslova za odměnu. Když jsme před měsícem začínali, tak jsme měli smůlu na počasí. Protože nám každé ráno pršelo. Dnes krásně svítí sluníčko, takže si to užíváme.

Na kilometrovou trať se tedy vydalo mnoho dětí a stále jich přibývá. A pěkné je pozorovat, jak se zlepšuje jejich fyzička. „Je to tak. Řada dětí není třeba schopna ten kilometr uběhnout, nejsou zvyklé běhat. Ale mají snahu aspoň popobíhat nebo si trasu projít rychlou chůzí. Opravdu je vidět, že se už méně zadýchávají a jejich kondice se zlepšuje.

Čtěte také

Kde se vlastně vzala tahle myšlenka na běhání? A bude se trasa dál třeba prodlužovat? „Asi před 3 lety jsme se nechali inspirovat jednou základní školou, která běhá Zátopkův běh už delší dobu. Takže jsme na to navázali, pak jsme na chvíli s během přestali, ale teď jsme si říkali, že by bylo fajn zase tuto tradici obnovit, vysvětluje Lucie.

„Důležité je u běhu vytrvat. Děti mohou chodit běhat třikrát nebo klidně i jen jednou týdně, ale je důležité, aby do června u toho vydrželi. Každý žák má svůj sešitek, kam mu dáváme taková motivační razítka. A nakonec může přijít i nějaká odměna. Tak uvidíme, jak kdo dlouho u běhání vydrží, prozradila učitelka Lucie plány.

Tak se třeba v červnu do školy v Čisté u Horek vrátíme a ověříme si, jak se fyzická kondice dětí zlepšila.

Spustit audio

Související