Ve Zlínském klubu 204 se každý může stát na chvíli andělem

27. prosinec 2016
Česko – země neznámá

Pokud byste se přes vánoční a novoroční svátky ocitli ve Zlíně, můžete se na malý okamžik stát andělem. Podle Ateliéru Prostorová tvorba Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati je totiž andělem každý z nás. Přesvědčit se o tom můžete na výstavě „Každý jsme anděl“ v prostorách Zlínského klubu 204.

Kdo přijde, může se vyfotit s andělskými křídly a navíc i přispět na hospic, který se stará o nevyléčitelně nemocné pacienty.

A jak vznikl nápad s andělskými křídly? „Ve své bakalářské práci jsem se věnovala ptákům, které jsem umisťovala ve Zlíně nad řeku Dřevnici. Během Vánoc mi přišlo jako dobrý nápad posunout křídla do jiné formy,“ říká spoluautorka výstavy Silvia Hlavová.

Smyslem výstavy „Každý jsme anděl“ je sbírat finanční příspěvky pro organizaci Strom života. „Lidé, kteří sem přijdou, se mohou postavit před andělská křídla a vyfotit se s nimi a stát se anděly. Budou mít vzpomínku na to, že tady byli a přispěli na dobrou věc,“ vysvětluje Beáta Pituchová, druhá spoluautorka výstavy.

Ve Zlínském klubu 204 se každý může stát na chvíli andělem

Andělská křídla jsou vyrobena v různých velikostech pro děti i dospělé. Celkem je k vidění 12 křídel. V prostorách klubu sedm a v přilehlém parku Komenského dalších pět. „První křídla vznikla spontánně. Další mi pomáhali vyrábět spolužáci a kamarádi. Trvalo to tři čtyři dny,“ dodává Silvia Hlavová.

„K projektu Každý jsme anděl je potřeba říct, že je trochu založený na performanci a na snaze vytvořit tradici, kdy naši studenti budí myšlenku na charitu,“ říká Michael Klang, vedoucí ateliéru Prostorová tvorba Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Vybrané peníze poputují do hospice, který pečuje o nevyléčitelně nemocné pacienty. Výstava Každý jsme anděl potrvá ve Zlínském klubu 204 do 6. ledna.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio