Ve Zruči nad Sázavou se z Kolowratské věže díváte do korun vzrostlých stromů

2. srpen 2016
Česko – země neznámá

Středočeské městečko Zruč nad Sázavou proslavil krásný zámek, který se tyčí nad řekou. Dnešní podoba zámku je zásluhou posledního šlechtického rodu – Schebků, kteří koncem 19. století sídlo přestavěli do stylu pseudogotiky. Ovšem gotický hrad tu kdysi skutečně stával. Dodnes ho připomíná takzvaná Kolowratská věž.

Stojí stranou zámeckého areálu. Jako předsunutá věž bývala dříve důležitou součástí obranného opevnění. Díky masivním zdem se dodnes dochoval hlavní tubus. Na jeho vrchol je možné se vydat po novém dřevěném schodišti, které je v příjemném kontrastu s gotickou architekturou.

Než dojdete na vrchol, zdoláte celkem pět pater. V prvním patře stojí panel připomínající kovárnu – vzpomínka na to, že zde byla až do roku 1914 panská kovárna. A čekají vás i další zajímavé expozice. Každé patro interaktivní formou seznamuje návštěvníky s historií věže, dobovými nástroji a zbraněmi připomínajícími obranu hradu ve středověku. Cestou si proto zblízka prohlédnete přilbice, kyrysy i vybavení, které obránci hradu potřebovali.

Zajímavostí jsou velice zachovalé střílny, které jsou v každém patře rozmístěné do všech směrů. Prostor pro obránce byl ve tvaru trojúhelníku. Vznikl tak velmi pohodlný a bezpečný prostor pro snadné míření těžkými zbraněmi. Pro větší komfort tu v každém okně měli dokonce odkládací dřívka na zbraň, aby jí obránce nemusel stále držet v ruce.

Výhled ze střechy Kolowratské věže na Zruč

Z dvacetimetrové věže se dnes naskýtá krásný výhled na celý zámecký areál. A navíc se díváte přímo do korun stromů. Můžete si tu také zahrát na dendrologa a hádat, který strom máte právě před sebou. Jako nápověda slouží informační tabule, které v sobě mají ukryté správné odpovědi.

Spustit audio