Věčný klid a dech beroucí náhrobky, to je židovský hřbitov ve Frýdku-Místku

3. září 2015
Česko – země neznámá

Stěží byste našli místo, které by bylo ve Frýdku-Místku v Moravskoslezském kraji více utajené. Starý židovský hřbitov leží na samotném okraji Frýdku. Je obehnán vysokou zdí a většina místních lidí na něm nikdy nebyla. A to i přesto, že leží v bezprostřední blízkosti rušné silnice a panelového sídliště.

Navzdory své poloze je na frýdecko-místeckém hřbitově zvláštní klid, který láká k netradiční prohlídce většinou dobrodruhy. Ti se na hřbitov dostávají dírou v plotě. Čas od času je ale možné do místa posledního odpočinku židovské komunity vstoupit i méně pokoutným způsobem. Hlavní branou, která vede od modlitebny církve Adventistů sedmého dne neboli bývalé budovy židovské obřadní síně.

Židovský hřibitov ve Frýdku-Místku

Hřbitov vznikl v roce 1882, do té doby musela početná židovská komunita pohřbívat své mrtvé v Těšíně. Vůbec první osobou, která byla na novém hřbitově pochována, byla jednatřicetiletá Ernestína Goldsteinová. Její zrenovovaný náhrobek tam najdete dodnes.

Čtěte také

Okázalé náhrobky bohatých továrníků

Nejvíc pozornosti ovšem přitahují mohutné okázalé hrobky významných a bohatých továrníků, zejména pak hrobka bratrů Neumannových. Ta připomíná antický chrám z černého mramoru. Zajímavý je i nezvykle řešený náhrobek z dílny architekta Jana Kotěry, který působí jako nádvoří zámeckého průčelí.

Nejhonosnější náhrobek

Procházka židovským hřbitovem ve Frýdku-Místku je zároveň i procházkou dějinami textilního průmyslu ve městě. Právě zde našli místo svého posledního odpočinku mnozí zástupci významných továrnických rodin. Landsbergerovi, Munkovi, Neumannovi, čteme na náhrobcích.

Náhrobek z dílny architekta Jana Kotěry

V období protektorátu zkonfiskovali hřbitov nacisté. Poslední pohřeb se zde konal počátkem 50. let 20. století. A pak už dlouhé roky jen chátral. Své vykonal nejen čas, ale i ruce vandalů.

Několik poničených náhrobků se však podařilo opravit, a tak se i dnes můžete vydat na prohlídku tohoto zvláštního místa. Dírou v plotě ale prolézat nemusíte. Stačí přijít každou sobotu od 8 do 14 hodin, kdy je přilehlá modlitebna i samotný hřbitov přístupný pro veřejnost. Mimo tuto dobu můžete kontaktovat místního pastora Adventistů sedmého dne, který vám bránu hřbitova rád odemkne.

Čtěte také

Spustit audio