Vedení olomoucké radnice zvažuje sloučení všech školních vývařoven do jedné městské organizace

14. březen 2024 15:59

Samospráva Olomouce zvažuje sloučení školních kuchyní do jednoho městského zařízení. Zatím si každou řídí samy školy. Přináší jim to podle některých ředitelů administrativní zátěž. Jestli by jediné vedení školních vývařoven bylo výhodnější, ukáže analýza, na které už úředníci magistrátu pracují. Dokument by radní měli projednat v červnu.

V Olomouci aktuálně funguje deset školních kuchyní, které dodávají jídlo do jídelen po celém městě. „Zajišťují stravování pro všechna nejenom ta vlastní, ale i ostatní školská zařízení. To znamená jak základní, tak mateřské školy,“ popisuje náměstek olomouckého primátora Viktor Tichák z Pirátské strany.

Každá škola tak vyřizuje administrativu kolem své jídelny sama. Vedení radnice teď zvažuje, že by vývařovny město řídilo centrálně. Výhodou by mohla být například lepší personální politika nebo snadnější zavádění změn týkajících se zdravého stravování.

Město si nechává zpracovat analýzu

„Prověřujeme variantu vyčlenění těch kuchyní ze základních škol do nějakého střediska, které by bylo zařízením školního stravování. Druhá varianta je, že by to zůstalo stejné, ale docházelo by k nějakým optimalizacím,“ dodává Tichák s tím, že v těchto týdnech vzniká analýza, která vedení města napoví, jakou cestou se vydat.

Úředníci požádali ředitele jednotlivých škol, aby jim poskytli data o svých školních kuchyních. Například ředitel Základní školy Řezníčkova Miloslav Palát by změnu uvítal. Administrativa kolem jídelny podle něj školu velmi zatěžuje. „Je to jeden z mých návrhů, který zkouším iniciovat už několik let, protože vedení jídelen pod školami je z mého pohledu strašně administrativně náročné,“ uvádí Palát.

Vedení jídelen pod školami je z mého pohledu strašně administrativně náročné.
Miloslav Palát, ředitel Základní školy Řezníčkova

Částečně s ním souhlasí i Zonna Bařinková, ředitelka základní školy Holečkova. Ta provozuje jednu z největších školních kuchyní. Ředitelka by úlevu při administrativě ocenila. Upozorňuje ale na to, že oddělit kuchyň od školy není tak jednoduché. Třeba jen proto, že jde o stejnou budovu.

Jaké další možné problémy Bařinková v potenciálních změnách spatřuje? Poslechněte si v kompletní reportáži.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio