Vedení Plumlova na Prostějovsku získá z evropských fondů několik desítek milionů korun na opravu fasády zámku. Chystá i sbírku

29. únor 2024 15:46

V Plumlově na Prostějovsku by letos mohla začít rekonstrukce fasády severní stěny tamního zámku, který se stal před nedávnem národní kulturní památkou. Samospráva města, které zámek patří, se podařilo získat na opravy několik desítek milionů korun z evropských fondů.

Zámek Plumlov

Čím je plumlovský zámek výjimečný?
Je to v podstatě devítipatrová budova, na šířku má jen šestnáct metrů. Historie plumlovského zámku sahá do 17. století, kdy s jeho stavbou začal Jan Adam z Lichtenštejna. Ze čtyř plánovaných křídel nakonec ale vzniklo jen jedno, které je dnes známé jako vysoký zámek. A právě tam se restaurátoři pustí do oprav fasády.

Stejně jako je výjimečný zámek, bude výjimečná i rekonstrukce fasády. Podle architekta Zdeňka Berana by se fasáda rozhodně neměla kompletně opravit - tedy takzvaně nahodit nová, ale měla by se zakonzervovat tak, aby se podtrhla právě nedokončenost zámku.

Zámek Plumlov

Jak restaurátoři budou postupovat při opravách fasády?

„Ten konzervativní přístup říká že by měl dochovat historicky cenné konstrukce v tom jejich nejautentičtějším tvarů To znamená že i když třeba na omítce je chyba tak je lépe tu chybu, dejme tomu nějakou záplatu, flek zakonzervovat, uchovat ji a nepřetírat ji novým nátěrem a u této fasády je to o to zajímavější že vlastně ta obálka je tvořená probarvovanou omítkou takže jakýsi druhotný nátěr není žádoucí,” říká architekt Beran.

Fasáda plumlovského zámku je navíc velmi zdobná, jsou na ní štuky a další ozdobné prvky. Už dopředu proto restaurátoři podle Berana provedli analýzu materiálů, aby bylo jasné, co při opravě použít a jak postupovat: „Dá se říct že pro každý detail fasády máme zpracovanou takovou kuchařku nebo návod toho, jaké postupné kroky volit, jaké volit materiály, jak jednotlivé kroky opakovat popřípadě nebo doplňovat a jsou samozřejmě i detaily které do té doby než bude postavené lešení nevíme přesně.” 

Vedení města teď plánuje vyhlásit veřejnou soutěž, ze které vzejde firma, která zámek opraví. Pokud vše půjde dobře, práce by mohly začít už letos v srpnu. A trvat budou 4 roky. 

Budou peníze, které má město přislíbené z EU, na opravy stačit?

Nebudou. Plumlov získá z evropských fondů na opravu fasády téměř 57 milionů korun. Několik dalších milionů pravděpodobně poskytne také Olomoucký kraj, zapojí se i samo město. Přesto ale částka stále stačit nebude. Zatím se totiž odhaduje, že oprava fasády na severní straně vyjde na více než 100 milionů korun. Vedení města proto už od zítřka spustí veřejnou sbírku a pokusí se další finance získat od dárců, kterým není osud plumlovského zámku lhostejný. Informace o sbírce město zveřejní na svém webu.

Spustit audio