Vejce natvrdo loupeme vždy jen do poloviny a nikdy nebereme do ruky, radí Ladislav Špaček
Blíží se Velikonoce a vejce natvrdo ovládnou naše domácnosti. Víte, jak je správně společensky oloupat a kam patří skořápka?
Objednáme-li si v restauraci vejce natvrdo, je servírováno v kalíšku, ve kterém stojí. Mělo by v něm špičkou směrovat nahoru. Nemusíme se chovat stejně jako u vejce naměkko, že bychom seřízli špičku a potom lžičkou vybírali obsah skořápky, ale můžeme si naklepat skořápku tak, abychom ji mohli oloupat. Oloupeme ale jen zhruba do poloviny, tedy přibližně do místa, kde je vejce vnořeno do kalíšku.
Potom použijeme lžičku, odkrajujeme vajíčko natvrdo a konzumujeme. Můžeme si ho samozřejmě podle chuti přisolit. Skořápku potom ponecháváme v kalíšku.
Oloupat celé vajíčko najednou se nesluší. A je to tak výhodnější i z hlediska hygieny. Kdybychom ho jedli rukama, držíme ho prsty za tu část, kterou nebudeme vkládat do úst. Proto je praktičtější ho oloupat jenom do té části, kterou můžeme ukousnout nebo vybrat lžičkou.
KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ
Ladislav Špaček
Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.
Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.
Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.
Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.