Velká Javořina je přírodní rezervací už od roku 1907. A také místem setkávání lidí z obou stran česko-slovenské hranice

3. leden 2024

Nejvyšší hora Bílých Karpat Velká Javořina s 970 metry nad mořem je zároveň nejvyšším bodem okresu Uherské Hradiště ve Zlínském kraji. Na vrchol vede sedm turistických tras - čtyři ze Slovenska a tři z českého území. Hodně využívaná je snazší pozvolná trasa Cesta hrdinů slovenského národního povstání, která vede po červené turistické značce z Kamenné boudy. U té je možné zaparkovat auto.

My jsme se vydali strmě do kopce lesem po zelené značce kolem Svinárského potoka z centra pohraniční obce Strání-Květná. Pro výšlap na Javořinu je možné využívat jen značené stezky, protože na severním svahu hory je tzv. pralesovitý porost – s převahou listnatých stromů, zejména buků, javorů a jasanů. Národní přírodní rezervace Velká Javořina je jedním z nejstarších chráněných území na Moravě, a to už od roku 1907.

Těsně pod vrcholem Velké Javořiny můžete využít pohostinnosti Holubyho chaty, která zde stojí už od roku 1924. Jméno získala podle botanika a evangelického kněze Josefa Ľudovíta Holubyho, který pocházel z nedaleké obce Lubina. Chata nabízí ubytování i občerstvení ve stylové restauraci. Budova stojí na slovenském území pod 135 metrů vysokým vysílačem. Dát si tam můžete tradiční slovenská jídla, jako je kapustnica nebo halušky.

Pokud se na Javořinu vydáte v zimním počasí, můžete zažít lesy Bílých Karpat pod nánosy námrazy a sněhu a vnímat krásu zimní přírody. Místo hojně navštěvují i rodiny s dětmi, které využívají svahu hory k radovánkám na sněhu – sáňkují, bobují, koulují se.

U Holubyho chaty

Na Velkou Javořinu ale vedou i běžkařské trasy. Za jasného počasí skýtá místo nevšední kruhový výhled na celé moravskoslovenské pomezí, blízký Jelenec s rozhlednou, Velký Lopeník i vrcholy Malé Fatry a dalších pohoří.

Na Velkou Javořinu se ale lidé nevydávají jen kvůli kráse uprostřed bohaté přírody. Nejvyšší hora Bílých Karpat má své místo i v naší historii. A také nezaměnitelný genius loci. Je symbolickým místem setkávání Čechů a Slováků, a to už od roku 1848. A zůstalo jím až do současnosti.

Dlouhá desetiletí se na vrcholu hory konají letní slavnosti bratrství. O Silvestru se pak zapaluje vatra přátelství a probíhají zde neformální setkání lidí z obou stran česko-slovenské hranice. Češi a Slováci vyrazili poslední den v roce na Velkou Javořinu i letos.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.