Velmi povedené kousky Ondry Kozáka a Ralfa Schuta

8. leden 2019

Bits´n Pieces  je nové album, které ozářilo domácí bluegrassovou scénu. Vytvořili ho dva fenomenální muzikanti Ondra Kozák z Jeseníků a čechoholanďan Ralf Schut,  komorně jen ve dvou,  s fantastickým nadhledem a hravostí, která dokládá skutečně mimořádnou instrumentální dovednost obou protagonistů.

Možná více než o klasické poslechové album se jedná o dechberoucí  výukový materiál určený všem, kteří se snaží hrát na bluegrassové nástroje. Ovšem nelze vyloučit, že velká část amatérských či začínajících muzikantů zahodí po poslechu toho cédečka své nástroje a začnou hrát třeba šachy.

Výběr třinácti písní zahrnuje několik pozoruhodně zpracovaných cover verzí, například swingovku Stranger in my mirror proslavenou Randy Travisem, beatlesáckou klasiku Norwgian wood nebo Dylanovo Don´t think twice.

Základem repertoáru této dvojice jsou ale velice hezké písně původem holanďana Ralfa Schuta, který se prý naučil česky a přesídlil z Holandska do Čech právě kvůli vynikající úrovni zdejší bluegrassové muziky. To je oficiální verze příběhu - podle té neoficiální v tom byla samozřejmě ženská. Ondra Kozák je oproti tomu velmi uznávaným hudebním lektorem a organizátorem  výukových dílen, jejich setkání, souhra a společná láska  k bluegrassu však opravdu dala vzniknout mimořádnému albu pro fajnšmekry a vyznavače bluegrassu.

Vydání pořadu Folková pohlazení doplňuje ještě kalendárium významných osobností a pozvánka na právě startující šňůru skupiny Malina Brothers.

Muzikant Ondra Kozák
Spustit audio