Věnečky a voničky ze Zlechova

8. říjen 2022

Křehká krása, která sice nevoní, ale o to víc zdobí - to jsou vínky, voničky a věnečky z rukou ženy, která je poslední tuzemskou lidovou umělkyní svého druhu: Marie Skrežinové.

Marie Skrežinová

Ve Zlechově na Uherskohradišťsku ručně vyrábí ze stovek textilních kvítků ozdoby hlav nevěst i svobodných děvčat a vonice a ozdoby klobouků pro mladé muže. Bez jejího umění, které zdědila po matce, si nelze představit slavnostní kroje ve většině regionů České republiky - od jejího domovského Slovácka přes Podluží a Hanou až po jižní a východní Čechy.

Za své umění dostalaMarie Skrežinová ocenění ministra kultury ČR Nositel tradice lidových řemesel. Do její dílny se vypravila Markéta Ševčíková.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.