Vepřové kotlety na barevném pepři s houbami
Jedná se o dietnější, vcelku levné jídlo, ale přesto velice chutné.
- 4 plátky vepřových kotlet s kostí po cca 150 g
- 1 velká cibule
- hrst sušených, předem namočených hub
- olej nebo sádlo na opečení masa
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce změklého másla
- drcený kmín, drcený barevný pepř cca 2 KL
- worcesterská omáčka
- vývar nebo voda na podlití
- sůl
Plátky masa otřeme vlhkým hadříkem, lehce je naklepeme, okraje nařízneme, osolíme a opepříme drceným barevným pepřem. Množství pepře nechávám na každém z vás. V rozpáleném sádle nebo oleji po obou stranách maso opečeme. Opečené přendáme na mísu a uchováme na teplém místě. Na zbylém výpeku zpěníme nakrájenou cibuli. Potom přidáme předem namočené a vymačkané sušené houby, drcený kmín a zamícháme. Na tuto směs položíme opečené plátky krkovice, mírně podlijeme vývarem a pod poklicí pomalu dusíme cca 25 minut, podle potřeby podléváme vývarem a maso obracíme. Měkké maso přendáme na zahřáté talíře.
Houbový základ zahustíme máslem, které jsme utřeli s hladkou moukou. Máslo se postupně rozpustí a dokonale a do hladka zahustí výpek. Pak přilijeme vývar na požadovanou hustotu. Na závěr dochutíme worcestersku omáčkou a povaříme 1-2 minuty. Hotovou omáčkou polijeme opečené kotlety a podáváme se zvolenou přílohou.
Přílohy: brambory v různých úpravách, bramborová kaše, výborné jsou i těstoviny, noky, dušená rýže, ale i vařená nebo dušená pohanka.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.