Vepřové žebírko na balkánský způsob. Kus masa a spoustu zeleniny
Pořád je ještě k mání dostatek paprik a rajčat, tak si můžeme dovolit s nimi i trochu hýřit. Kdy jindy, než právě teď! Máme jich sice dost zavařeno, ale dokud máme zeleninou čerstvou, využijme ji.
- 4 vepřová žebírka s kostí po 150 g
- 70 g sádla
- 1 cibule
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 rajčata
- 2 zelené papriky
- 1 lžíce hladké mouky
- sůl
- vývar
Žebírka lehce naklepeme, po stranách nařízneme, osolíme a v rozpáleném sádle po obou stranách opečeme do zlatova. Opečené maso vyjmeme a uložíme na teplém místě. Do tuku po opékání vložíme na kolečka nakrájenou cibuli a rajčata, na nudličky nakrájené papriky, rajčatový protlak a dusíme do vysmahnutí. Pak zaprášíme moukou, krátce osmažíme, zalijeme vývarem a vaříme tak dlouho, až se šťáva začne oddělovat od tuku. Touto směsí přelijeme opečené žebírko.
Vhodnou přílohou jsou brambory v různých úpravách a čerstvá zelenina.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.