Veterinářka zdarma očkuje psy bezdomovců. Zvířata jsou v dobrém stavu, říká

15. říjen 2018 15:13

Veterinární lékařka Veronika Krepsová začala charitativně ošetřovat psy lidí bez domova. V Jihočeském kraji jde o ojedinělý projekt. I proto se s organizační pomocí přidal magistrát a neziskové organizace.

Lékařka už počtvrté psy vyšetřila a naočkovala proti vzteklině. Každý majitel zvířete si také odnesl léky na odčervení.

Možnost využila například Martina, která přišla se dvěma psy. „Mamka o akci četla v novinách a řekla mi to. Je to bezva takhle pro lidi, co jsou na ulici, protože málokdo si může dovolit do toho investovat,“ řekla.

Sama má psy devět let. „Už také došlo na to, že jsme měli tak málo jídla, že my jsme jíst nemohli a oni dostali,“ vzpomněla.

Paleta, vaťák a hlavně sucho. To potřebují bezdomovci, aby přežili zimní mrazy

Pan Mojmír má se spaním pod širým nebem dlouholeté zkušenosti. Redaktorce Romaně Lehmannové dává rady, jak přečkat noc venku

Teploty přes den i v noci jsou pod nulou. Zatímco většina lidí si snadno zapne topení nebo zatopí v krbu, bezdomovci spí venku i v mnohem větších mrazech. Jen v Českých Budějovicích je jich odhadem tisícovka.

Veroniku Krepsovou k pravidelné charitativní péči o psy lidí bez domova inspirovaly iniciativy z jiných zemí. „U nás bohužel akce tohoto druhu nebyla, tak jsem chtěla být v podstatě průkopnicí. Existují různé charity, které se vysílají do cizích zemí a pomáhají, tak proč bychom nemohli pomáhat i v místě bydliště,“ komentovala.

Hned na první očkování přišlo se svými psy hodně majitelů. „Shledalo se to s velkým úspěchem, byla vidět vděčnost ve tvářích, a to nás motivovalo do dalších ročníků,“ popsala.

Potvrdila také slova, že pro bezdomovce jsou někdy psi důležitější než oni sami. „Zvířata ke mně přicházejí ve velmi dobrém stavu. Je vidět, že ti lidé si dávají záležet na tom, aby v první řadě nakrmili pejsky a pak až sebe,“ dodala Veronika Krepsová s tím, že psy v terénu ošetřuje celoročně.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související