Vhodný výběr skel do oken vám zlepší komfort bydlení a ušetříte za teplo

18. listopad 2021

Pokud chcete přes zimu ušetřit za teplo, důležité je nejen správně zvolit způsob topení, ale také udělat vše pro to, aby teplo zbytečně neodcházelo z domu. Vedle zateplení hrají zásadní roli okna. Kromě těsnění a kvalitních rámů je důležité zvolit správně i sklo. Můžete tak vyřešit nejrůznější problémy dané místnosti.

Jsme zvyklí na to, že se přes okna díváme ven a zapomínáme na to, že skla, a tím i okna, mohou mít různé funkce. Skla na první pohled vypadají stejně, přitom mohou mít různé funkce a vlastnosti.

První zásada je, že bychom do všech místností neměli dávat stejná skla, ale pečlivě je vybrat podle jeho druhů a vlastností, které do daného prostoru potřebujeme. Na severu potřebujete získávat co nejvíce světla, naopak na jih a jihovýchod bude pravděpodobně nutné umístit skla, která zabrání prostupu tepla do interiéru.

Při výměně oken neřešte pouze rámy

Různé druhy skel můžeme rozdělit na tepelně izolační, které sníží spotřebu za teplo a chrání před jeho únikem. Sklo ale může naopak být naopak ochranou před přehříváním místnosti. V tom případě se jedná o protisluneční skla, která jsou vhodným doplňkem protislunečních rolet, případně jsou vhodné tam, kde není možné z nejrůznějších důvodů na dům umístit venkovní žaluzie. V minulosti bývala matnější, případně zrcadlová. Dnes již existují druhy bez zabarvení, které na první pohled vůbec nerozpoznáte.

Pomocníkem na odhlučnění místnosti může být tzv. akustické sklo a v přízemních bytech naopak oceníte dvojité lepené bezpečnostní sklo. Ochrana proti jeho rozbití je opravdu silná.

Profil plastového okna s izolací

V závislosti na kvalitě i profilu rámu oken můžete vyměnit pouze skla. Většinou je možné vyměnit pouze samostatné izolační sklo, ale problémy mohou nastat u skel zvukově izolačních. Jsou vhodná především na snížení hluku z rušných ulic, kde například projíždí tramvaje. Akustická skla jsou totiž díky svému složení těžší, a mohou se proto umístit pouze do silných a kvalitních rámů oken. 

Jednotlivé vlastnosti skel je ale také možné kombinovat – tepelně izolační vlastnosti a protihlukovou ochranu – anebo naopak využít bezpečností sklo společně s protislunečním. Skla mohou podpořit i samotný design interiéru – mohou být i reflexní nebo zabarvená do různých odstínů.  

Spustit audio