Víra byla pro Schwarzenberga důležitá. Přiznával ale, že je mizerný křesťan, vzpomíná Halík

26. listopad 2023

V prosinci se narodil, v prosinci se bude loučit. Významný český politik a hlava starobylého šlechtického rodu Karel Schwarzenberg zemřel 12. listopadu ve Vídni, loučit se ale bude v Česku, které nikdy nepřestal považovat za svůj domov. Jakou roli v jeho životě, v jeho práci hrála víra, respekt k tradici, odpovědnost za dílo vytvořené generacemi předků? Debatují teolog Tomáš Halík a historik Milan Buben.

Historik Jaroslav Šebek prohlásil, že Karel Schwarzenberg byl nepochybně věřící katolík a víra hrála v jeho životě velkou roli. Schwarzenberg o sobě říkával, že je mizerný křesťan, ale dobrý katolík.

Čtěte také

„Málokdy jsem viděl se někoho modlit tak upřímně a niterně jako právě jeho,“ vzpomíná Buben. Vysvětluje, že Schwarzenberg byl ve víře jako ostatní aristokraté. „Víru nejenom prožíval, ale on se podle ní i choval a jednal.“

Halík se domnívá, že zná i vysvětlení za Schwarzenbergovým bonmotem o „mizerném křesťanovi“: „Věřím všemu, co učí katolická církev, ale s některými božími přikázáními mám trošku problém.“

Jako příklad uvádí jeho vztah k ženám. Ten Schwarzenberg ostatně popsal i webu iDNES, když se vyjadřoval ke kauze exposlance za TOP 09 Dominika Feriho. „Že 25letý kluk se snaží holku dostat do postele a opačně, bylo vždy považováno za normální,“ řekl tehdy.

Křesťanství i podle Halíka bral bývalý politik velice vážně. „Je to typické pro řadu lidí z aristokratických rodů. Měl to svým způsobem v DNA, byla to součást jeho identity,“ uzavírá teolog.

Poslechněte si celou Vertikálu. Moderuje Adam Šindelář.

Státní duma se zabývá návrhem Ruské pravoslavné církve na omezení potratů. Červená středa už za pár dní připomene lidi pronásledované pro víru. Katolická církev v Česku měla loni zisk miliardu. To a další je tématem první části Vertikály.

autoři: Adam Šidelář , fos
Spustit audio

Související