Vít Rakušan: Romské organizace budou pomáhat v centrech pro uprchlíky z Ukrajiny

25. duben 2022

Romské neziskové organizace budou pomáhat ve vytížených krajských centrech pro uprchlíky z Ukrajiny, řekl po jednání s romskými sdruženími ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Uprchlíci z romské menšiny většinou žádají velkokapacitní ubytování. Rakušan chce do týdne začít obsazovat některé z vhodných objektů, o kterých bude v úterý 26. dubna jednat s hejtmany. Podle Rakušana úřady vytipovaly více než dvacet nemovitostí. Podle dohody s romskými organizacemi by v každém z vybraných objektů mělo najít přechodné ubytování maximálně kolem stovky uprchlíků.

Přítomnost pracovníků romských organizací v centrech pro uprchlíky před ruskou vojenskou invazí má zajistit lepší domluvu, řekl Rakušan. "Ve vytížených centrech by nám měli s tou situací pomáhat, poskytovat rychlé informace. Příchozí budou informováni někým, komu budou rozumět a kdo v nich vyvolá nějakou míru důvěry," vysvětlil. Romští uprchlíci podle něj často nehovoří ukrajinsky a také mají specifické požadavky, především zájem o velkokapacitní ubytování.

Podle Rakušana je důležité nerozdělovat rodiny a najít ubytování rychle. "Vytipované objekty dáváme ke konzultaci hejtmanům. Doufám, že se nám podaří je vygenerovat. Chceme slyšet od lokální autority, že jsou vyhovující a nebudou rozporovány," uvedl vicepremiér.

Jde o státní objekty, které bude nutno dovybavit, aby zaručovaly důstojné bydlení. "Chceme mít dohodu s hejtmany co nejdříve. A během týdne ty objekty, které v současné době mnohokrát třeba nejsou využívány, dostat do takového stavu, abychom tam ty první skupiny mohli dostávat," uvedl. Také v těchto nemovitostech budou působit zástupci romských organizací.

Jak uvedl výkonný ředitel sdružení Romodrom Nikola Taragoš, od počátku se musí pracovat na integraci migrantů. "Tato zařízení jsou jen na omezenou dobu a pak se budeme zabývat tím, že půjdou do standardnějšího bydlení a jak toho dosáhneme," řekl. S přechodem do menšího ubytování má pomoct následný program integrace. Nevládní organizace počítají s tím, že program zaplatí z dotačních titulů, které chystají ministerstvo práce a sociálních věcí a ministerstvo vnitra. Zatím Romodrom uprchlíkům pomáhá z úvěru.

Od začátku ruské invaze vydalo ministerstvo vnitra uprchlíkům z Ukrajiny 308.170 víz. Podle Taragoše patří k romské menšině asi 1200 až 1500 z nich, z toho dvě třetiny jsou děti. Dvě třetiny z příchozích zatím plánují, že se po skončení války na Ukrajinu vrátí, což považuje Taragoš za nereálné například vzhledem ke zničené infrastruktuře na Ukrajině. Očekává, že naopak dvoutřetinová část uprchlíků v Česku zůstane. Důležitá je podle něj v nejbližším období příprava romských dětí na školní docházku, a to například formou letních táborů přímo ve školách.

zdroj: ČTK
Spustit audio