Víte, co ještě nevíte? Vydejte se do libereckého vědeckého centra iQLandia

2. květen 2014
Česko – země neznámá

„Víte, co ještě nevíte?“ Přesně tak zní heslo nejnovějšího, největšího a nejmodernějšího science nebo chcete-li vědeckého centra Česka. Jeho brány se zvídavým dětem, ale i dospělým otevřely koncem letošního března. Řeč je o liberecké iQLandii, kde formou hry a interakce načerpáte spoustu zajímavých informací. O vesmíru, o přírodě, o technice nebo také o lidském těle. Věda vás tam bude jednoduše bavit.

S trochou nadsázky můžeme říct, že v liberecké iQLandii není problém vůbec nic. Na svět se tam můžete podívat očima zvířat - ať už psa nebo třeba včely. Můžete se ale také stát na chvíli třeba chirurgem a vyzkoušet si náročnou laparoskopickou operaci. Anebo si zahrát na speleologa a zažít, jak náročné je objevovat jeskyně. Další z možností je usadit se do trenažéru pro kosmonauty nebo si jen zajít do místního planetária a shlédnout film ve 3D projekci.

Desítka zajímavých expozic s více než třemi sty exponáty i relaxační prostory - to všechno najdete v několika patrech moderního vědeckého centra v Liberci. Nutno podotknout, že pomyslnou kapkou do mlýna iQLandie - svou vědeckou expozicí - přispěla i liberecká technická univerzita.

Živly - ohnivé tornádo

Nudit se nebudete

V novém vědeckém centru zkrátka zjistíte, že věda nemusí být jenom nuda. Zábavu zažijete třeba i ve chvíli, kdy budete tváří v tvář čelit zuřivé vichřici ve větrném tunelu, nebo až na vlastní kůži pocítíte zemětřesení. V téže expozici nazvané Živly se také můžete zabalit do pěnové bubliny.

Poznávání vás v libereckém vědeckém centru pohltí natolik, že v něm bez problému strávíte celý den. Minimální čas, který byste si na aktivní objevování zákoutí iQLandie měli vyhradit, je určitě celé dopoledne či odpoledne. Navíc, zmíněných tři sta exponátů není ještě konečné číslo. Do konce června by za zdmi centra, které baví i vzdělává, mělo být návštěvníkům k dispozici celkem na čtyři sta kousků.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio