Víte, co jsou to olingrátka? Hledejte je u koz

18. srpen 2018

Kozí farma v malé osadě Bílý Kůň u Luže vznikla díky dvěma kozám, které si chtěla paní Eva Popelková chovat pro radost. Jenže pak se narodila kůzlátka a byla tak krásná, že je paní Eva litovala někomu dát. A tak se začala farma rozrůstat. Dnes ji tvoří dvanáct koz a jeden kozel.

„Náš kozel se jmenuje Heřmánek, a je moc hodný. Bohatě stačí na to, aby obhospodařil našich dvanáct koz,“ říká majitelka farmy Eva Popelková. Po prohlídce jednotlivých koz si všimneme, že některým kozám chybí rohy, dalším zase visí z brady zvláštní bradavčité útvary. Dozvídáme se, že těmto útvarům se říká olingrátka a některé kozy je mají, jiné ne. Podobné je to s rohy. Častěji je mají kozlové, ale záleží na druhu kozy.

Kozy jsou chytrá zvířata

Jak se dojí kozy

Na farmě na Bílém Koni u Luže jsme se učili dojit kozy. Redaktorka Jitka Slezáková se toho ujala, ale ten správný úchop by musela ještě dlouho nacvičovat. Jak tedy na to? Uchopí se vemeno a mléko se vymačkává od shora dolů. Partner Evy Popelkové bere jeden struk a druhý na střídačku a jde mu to, radost pohledět. Koza si baští šrot a vůbec jí nevadí, že se  s ní takto operuje. Nejvýkonnější je koza Hvězdička, která nadojí až dva litry za den. Dojí se dvakrát denně. Mléko se vychladí a pasteruje, vše podle platných směrnic.

Kozí mléko jako prevence 

Kozí mléko má vyšší obsah tuku a nižší obsah laktózy, než mléko kravské. Intenzita jeho pachu závisí na plemenu kozy, také na ustájení a krmení. Podle Evy Popelkové je koza jediné zvíře, které netrpí rakovinou. Proto si ho lidé kupují i jako prevenci proti této zákeřné nemoci.

 

autor: jsl
Spustit audio