Víte, kdo usedá ke stolu podle bontonu jako první? Radí Eva Filipová

Ke stolu vždy usedá jako první hostitelka a jako první dává pokyn k tomu, že se může začít servírovat. Když jdeme do restaurace, první usedá ke stolu ten, kdo nás pozval. A tento člověk také nabízí místa, kde kdo bude sedět.

Pokud se jedná o manželský pár, pak jsou to hostitel s hostitelkou, kdo usednou ke stolu jako první. Hostitel jako první pronese i přípitek na počest hosta.

Eva Filipová

Eva Filipová se zabývá především tématikou společenského chování. Je autorkou knihy Společenská nápověda. Po roce 1991 byla jednou z prvních, která začala s programem úspěšných kurzů pro ženy. Sama absolvovala studium na Mezinárodní škole pro estetiku v New Yorku.

Je členkou redakční rady časopisu Prestige, autorkou mnoha zajímavých reportáží z exotických zemí a spoluautorkou Zlaté kuchařky. Její mimořádný zájem o gastronomii a znalost prostředí jí přivedl k napsání dalších knih jako Exellent menu a Česká moderní kuchyně. Práci kuchařů obdivuje a jejich finální výtvory považuje za výtvarná díla.

Eva Filipová