Vítejte na zámku v Žeranovicích. I když se v něm po pozemkové reformě vystřídala spousta nájemníků, obec ho nenechala zchátrat

Hrady a zámky v České republice nejsou všechny určeny k prohlídkám turistů. Slouží i k jiným účelům. Jedním z takových je zámek v Žeranovicích na Kroměřížsku.

Zámku v Žeranovicích, nebo spíš dominantní bílé budovy u silnice s hranolovitou věží, jsem si všimla, když jsem obcí před nedávnem projížděla. Cestovala jsem z Holešova do Zlína a někdo mi doporučil, abych jela zkratkou přes Žeranovice. Trasa byla sice jenom o dva kilometry kratší a dost klikatá, ale vedla příjemnou a oku lahodící přírodou, a navíc, viděla jsem přece tu krásnou bílou stavbu, která mně tak trochu vzala dech. Proto jsem se o ni začala zajímat. Mapa byla prvním pomocníkem v pátrání. Z ní jsem vyčetla, že je to zámek, a dál jsem zjistila, že o něm hodně ví Jan Dúbravčík, zajímá se o historii celé vesnice.

Ve svých zápisech uvádí, že žeranovický zámek v roce 1852 nechal postavit na místě staré tvrze Karel Maximilián hrabě Seilern, to byl tehdejší majitel Žeranovického velkostatku. O tvrzi se poprvé psalo v roce 1385, je to tedy místo s pořádným nábojem historie, kde se za tu dlouhou dobu vystřídalo několik šlechtických rodů. Ale zpět k zámku.

Jednopatrová trojkřídlá budova, jinak řečeno stavba ve tvaru písmene U, je postavená ve stylu tudorovské gotiky. Typickým znakem tohoto slohu je hranolovitá věž, v tomto případě je vysoká 16 m. Ozdobou bočních křídel zámku je cimbuří. Původně k nim byly přistavěné ještě menší hospodářské budovy. V zámku byly mimo jiné dva centrální sály, dvoupokojové byty, i úřednické, a taky kanceláře. Po zrušení poddanství v roce 1848 bylo totiž ve správě Žeranovického velkostatku, kromě místního panského dvora, ještě několik okolních. Sailernové sídlo vlastnili až do 20. let 20. století. Přišli o něj po pozemkové reformě v roce 1924.

Noví majitelé zámek upravili tak, aby v něm mohli hospodařit. Vybudovali si sklady, sýpku, stodolu a taky stáje pro dobytek. Koncem 50. let minulého století zámek prodali obci, ale dál v něm bydleli až do 60. let. V zámku pak byla kancelář národního výboru, ale zároveň sloužila i pro potřeby JZD.  V 70. letech obec byty zrušila a budovu opravila. Poslední a velmi zásadní rekonstrukce proběhla v roce 2018. V běloskvoucí budově je teď obecní úřad, knihovna a zámecká hospůdka. V malém parčíku u zámku je výletiště pro pořádání společenských a kulturních akcí.

Žeranovice leží v malebné krajině v podhůří Hostýnských kopců a jsou součástí okresu Kroměříž.

Objevte s námi i další památky v kraji. Vybrat si můžete na https://rozhl.as/PamatkyVeZLkraji.

Spustit audio

Související