Vítkovští žháři dostali výjimečné tresty

20. říjen 2010

Za žhářský útok na rómskou rodinu ve Vítkově padly výjimečné tresty. Podle rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě stráví David Vaculík, Jaromír Lukeš a Ivo Müller za mřížemi 22 let. O dva roky méně pak Václav Cojocaru. Obžalovaní také musí těžce popálené Natálce zaplatit devítimiliónové odškodnění. Všichni se na místě proti rozsudku odvolali.

Před vyhlášením rozsudku čekalo na chodbě soudu asi pět desítek lidí. Převažovali novináři, ale byli tady i zástupci rómských organizací nebo známí obžalovaných. Přišla i matka popálené Natálky, Anna Siváková.

„Rozhodovala jsem se, ale nakonec jsem si řekla, že tady určitě musím být. Určitě by si mysleli, že máme strach, tak jim musíme ukázat, že ne,“ řekla Siváková.

Pak justiční stráž otevřela dveře a soudce Miloslav Studnička vynesl dlouho očekávaný verdikt.

„Dům byl vytipován, jednalo se o naprosto neobvyklý brutální útok. Celá tato akce připomíná po přijetí norimberských zákonů Křišťálovou noc, která byla vedena proti Židům, devadesát jedna Židů bylo zabito,“ připomněl při čtení zdůvodnění rozsudku soudce.

Když se pak dveře jednací síně znovu otevřely, opouštěla budovu rychlým krokem matka obžalovaného Václava Cojocaru.

Rozrušená byla i matka popálené Natálky. S verdiktem je spokojená, ale přiznává, že vidět znovu obžalované ji nedělalo dobře.

„Moc jsem je neviděla, nechtěla jsem na ně koukat, ale pocit to byl strašný. Vůbec jsem nečekala, že trest bude tak vysoký, ale jsem ráda, že je takový. Nikdy v životě jim nedokážu odpustit za to, kde nás dostali,“ řekla Siváková.

Státní zástupkyně Brigita Bilíková rozsudek velmi ocenila. „Samozřejmě nepředpokládám, že by jakékoli projevy extremistů nebo extremisticky smýšlejících lidí, rasistické projevy a podobně skončily, nicméně myslím si, že z hlediska generální prevence to má velmi vysoký význam,“ poznamenala.

Podle obhájce Ladislava Myšáka je rozsudek zbytečně přísný. „Možná si ne všichni uvědomují, že se nejedná o nic míň než o sociální popravu těch mladých hochů,“ řekl Myšák.

Soudce nařídil, aby obžalovaní zaplatili těžce popálené Natálce devítimiliónové odškodnění. Její zmocněnec Pavel Uhl ale upozorňuje, že dívenka se peněz nemusí dočkat.

„Myslím si, že ho nepoužije na nic, protože ho v brzké době nedostane. Myslím, že v tomhle ohledu záleží především na vůli odsouzených v budoucnu, zda se budou snažit tu pohledávku uspokojit nebo ne,“ říká Uhl.

Natálka prodělal řadu závažných operací, už se nepohybuje jen po kolenou začíná chodit a více mluví.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu