Vloupání do rodinných domů kvůli pandemii ve středních Čechách ubylo. Zloději dali přednost kolům před auty

22. leden 2021 17:24

Ve středních Čechách loni ubylo o pětinu případů vloupání do rodinných domů. Podle policie to souvisí s tím, že lidé kvůli pandemii koronaviru trávili více času doma. Zloději se ve větší míře zaměřovali na dosud neobydlené novostavby.

Kriminalisté loni v regionu zaznamenali 2941 případů vloupání do všech objektů, meziročně o šest procent méně. O 19,3 procenta ubylo případů vloupání do rodinných domů, kterých bylo 639.

"Příčina poklesu je v tom, že lidé jsou více doma, více si chrání svůj majetek. Ale na druhé straně i těch 639 skutků se stalo," uvedl ředitel středočeských policistů Václav Kučera. Podle něj se zloději více soustředili na novostavby, které jsou ještě neobydlené a případně již zařízené. 

Větší množství případů policisté zaznamenali podobně jako dříve v okolí Prahy. V minulosti prověřovali možnost, že je má na svědomí organizovaná skupina, nakonec se to ale nepotvrdilo. Kučera připomněl, že pachatelé se do budov dostávali podobným způsobem. 

Majetková trestná činnost v regionu loni celkově klesla o 12,5 procenta na 8915 skutků. Pokles policisté zaznamenali ve všech okresech s výjimkou Benešovska, Nymburska a Kolínska. Podle Kučery například ubylo krádeží aut, ale na druhou stranu se více kradly motocykly a kola.

autor: Radek Duchoň | zdroj: ČTK
Spustit audio