Voní jaké lékořice, chutná tak, ale lékořice to není. Je to afrikán

20. červen 2015

Tagetes filifolia je jeden z více než padesátičlenné rodiny aksamitníků neboli afrikánů. Roste v kompaktních keříčcích, dosahuje výšky 30 až 40 centimetrů. Lístky má velmi jemné, hebce zelené, květy maličké, nenápadné, v bílém nebo žlutavém tónu. Pozoruhodný je svou výrazně lékořicovou vůní a chutí.

Nejsnazší je koupit zapěstovanou sazeničku, ale dá se pěstovat od semínka a podle zahradnice Miloslavy Valinové můžete zkusit i řízkování.

Stanoviště volíme raději v polostínu a zálivku volíme podle počasí – při vedrech přidáme, když je podmrakem, zálivku zmírníme. Můžeme i přihnojit, nejlépe výluhem z kopřiv nebo slepičinců.

Tagetes filifolia - česky afrikán, aksamitník, sazenice u Miloslavy Valinové

Pokud budeme „lékořicovník“ pěstovat v květináči, dopřejeme mu větší prostor. V našich podmínkách se pěstuje jako jednoletka, ale nic za to nedáte, když ho zkusíte i přezimovat v podobných podmínkách jako muškáty – tedy chladná místnost, světlo a minimální zálivka.

Využití

Rostlinka je příjemná na oko a potěší svou lékořicovou vůní a chutí. Jemnými lístky můžeme ozdobit poháry, různé moučníky, zmrzlinu, dají se využít i jako chuťový a ozdobný doplněk letních nápojů.

Spustit audio