Vrásky hodně vypovídají o tom, jaký jste člověk, říká dermatoložka Monika Arenbergerová

25. červenec 2019

Dermatoložka Monika Arenbergerová dala přednost studiu medicíny před kariérou modelky a nakonec jí učarovala dermatologie. O své profesi říká, že její součástí je i umění psychologie. Někdy stačí dodat pacientovi sebevědomí a problém je vyřešen. Xaverovi vysvětlila, co dělá v současné době vrásky na čele dermatologům. Sama souhlasí s názorem, že vrásky hodně vypovídají o povaze člověka.

Monika Arenbergerová byla finalistkou první Miss Československa v roce 1989. Po soutěži ale ze světa modelingu zmizela, protože byla přijata ke studiu medicíny. Musela se rozhodnout, a v tom jí pomohl i tehdejší porotce soutěže Rudolf Křesťan. Ten jí řekl, že je lepší být hezkou doktorkou, než chytrou modelkou.

„Byla to první Miss od roku 1968 a já jsem se tam tenkrát přihlásila proto, že jsem byla hodně soutěživý typ. Byla to pro mě další soutěž, kterou jsem mohla dát do životopisu. Nešla jsem na soutěž s ambicemi na umístění nebo případnou výhru, protože nejsem klasický typ modelky,“ říká Monika Arenbergerová.

Vrásky a psychologie

Ve své profesi se Monika Arenbergerová věnuje také estetické dermatologii, tedy tomu, jak udělat ženy ještě krásnější. Tento obor ji zajímá a někdy prý stačí jenom trochu psychologie. Dodat pacientovi sebevědomí a ten odchází spokojen. To, že lidé chtějí od lékaře hlavně předepsat mastičky nebo tabletky nemusí být vždy to pravé. A o čem podle ní vypovídají vrásky?

„Já souhlasím s tím, že vrásky hodně vypovídají o tom, jaký jste člověk. To znamená, že když máme více vrásek kolem očí, tak víme, že se dotyčný člověk hodně smál. A naopak vráska, o které se hovoří jako o vrásce zlosti a nachází se mezi obočím o vás říká, že se rádi mračíte, boucháte do stolu a křičíte.“

Co dělá letos vrásky na čele dermatologům

„Dermatologům dělá vrásky na čele skutečnost, že sluníčko je letos poměrně agresivní. V pražském Podolí má například dnes stejnou intenzitu jako u Jadranu. Tedy člověk by se měl ve městě pohybovat venku na slunci jen v případě, že použije ochranný prostředek s faktorem 15. Ženy se alespoň mažou rády, ale muži nikoliv. A nic lepšího zatím nabídnout nelze. Když se opalujeme, musíme sáhnout po krému s vyšším faktorem, tedy nejméně 30. Chránit bychom měli nejen obličej, ale i dekolt, hřbety ruky, nohy. Nejagresivnější melanom se u žen vyskytuje právě na nohou,“ radí dermatoložka.

Pokud se ale už spálíme, nebrání se Monika Arenbergerová ani tzv. babským radám, jako použít odvar z černého čaje nebo řecký jogurt. Jinak doporučuje pěny, které se z dálky na postižené místo nastříkají a urychlí regeneraci kůže. Samozřejmostí je nejít nejméně dva dny na sluníčko.

Manželem Moniky Arenbergerové je Petr Arenberger, přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a FN Královské Vinohrady v Praze. O práci se ale spolu snaží doma nemluvit. A jak se chrání před sluncem na dovolené u moře dva věhlasní dermatologové a jejich děti? To uslyšíte v záznamu pořadu.

Spustit audio