Vraždy ze žárlivosti

27. květen 2019

Slušný, pracovitý, dosud bezúhonný muž zavraždil svoji ženu a dvě nezletilé dcerky. Tragédie se odehrála jedné silvestrovské noci v rodinném domku v malé vsi na Českobudějovicku.

K otřesnému činu použil osmadvacetiletý muž sadu kuchyňských nožů. Mrtvá těla pak obestavěl hořícími svíčkami. Nebyla to rituální vražda, ani čin spáchaný v nezřízené opilosti. Jinak slušného manžela a otce k němu nejspíš vyburcovala žárlivost. Dostal trest smrti. Jeden z posledních na jihu Čech. Psal se rok 1982.

To je ve zkratce námět další série z cyklu Kriminální případy Čech, Moravy a Slezska. Autorem scénáře je jihočeský novinář a publicista Antonín Pelíšek, který se už dlouhá léta věnuje psaní „soudniček“ pro nejrůznější noviny. Režie této pětidílné série se ujala Olga Šubrtová, dramaturgyně Jihočeského divadla, která léta působila jako režisérka v českobudějovickém rozhlasovém studiu, kde Vraždy ze žárlivosti vznikly.

V hlavních rolích se představí herci Jihočeského divadla – Petr Halíček, Tomáš Havlínek, Pavel Oubram a Beata Kaňoková. Série Vraždy ze žárlivosti byla natočena v Českém rozhlase České Budějovice ve spolupráci s mistrem zvuku Michalem Kolářem a pod dramaturgickým vedením Petry Hynčíkové.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.