Vrtanou nebo kopanou? Jak se staví studny, nám přiblížil studnař Jan Vetešník

Vysoké účty za vodu nebo rozlehlá zahrada nutí mnohé lidi přemýšlet o vlastním zdroji levné užitkové vody. Co všechno obnáší pořízení vlastní studny, kolik asi stojí, i jak se potom udržuje, nejen na to jsme se zeptali studnaře Jana Vetešníka.

„V první řadě musí splnit legislativní rámec, to znamená, musí si vyřídit povolení. A ve chvíli, kdy má povolení vystavené, tak pak může už dojít k samotné realizaci, kdy se studna buď vrtá nebo kope,“ uvedl Jan Vetešník, co musí člověk udělat nejdříve, když chce vlastní studnu. Získat povolení podle něj trvá zhruba půl roku.

Studnař Jan Vetešník byl hostem ve vysílání Českého rozhlasu Liberec

„V první řadě je potřeba oslovit hydrogeologa, aby udělal posudek na tom pozemku, aby bylo jasno, jaká tam je geologie. To znamená, jaké tam jsou v podzemí materiály, a kde zhruba, v jakých vrstvách, budou zvodně. To znamená, jak ten vrt bude hluboký,“ vysvětlil Jan Vetešník. Potom musí zájemce o studnu oslovit projektanta, aby vypracoval projekt. Ten se pak musí dát na stavební a na vodoprávní úřad.

„Jestli se bude kopat nebo vrtat, to se určuje po tom hydrogeologickém posudku, protože tam je dané, v jaké hloubce je voda. Všechno je to samozřejmě o penězích. Kopaná studna vyjde mnohem dráž, když je hluboká, než ten samotný vrt,“ přiblížil studnař s tím, že o typu studně rozhoduje zadavatel i podle svých finančních možností. On osobně má prý raději kopané studně.

„Lépe se to čistí, lépe se to udržuje. Když by třeba došlo k tomu, že je míň vody, tak se to dá prohloubit, kdežto vrt, ten se jednou udělá a v takovém stavu potom je. Samozřejmě dá se to čistit, ale prohloubit už nejde. Už je to vystrojené, už je tam nějaký průměr. Při tom samotném vrtání, aby to třeba nevynášelo nahoru tu horninu, která by se vrtala a podobně,“ nastínil Jan Vetešník rozdíly mezi oběma typy studní.

Jak se studna vlastně staví, které podloží je pro studnu nejméně vhodné, jaké jsou v zemi vodní zdroje, jak kvalitní je voda v severních Čechách, nebo jak funguje proutkaření, i to se dozvíte v rozhovoru Pavla Kudrny se studnařem Janem Vetešníkem.

autoři: Pavel Kudrna , reČRoL
Spustit audio

Související