Všeuměl Jaroslav Pawlas z Horní Suché byl horník. Teď vyřezává, modeluje a maluje

24. leden 2014
Česko – země neznámá

Horní Suchá je obyčejná vesnice na Karvinsku, kde žije ovšem jeden neobyčejný všeuměl Jaroslav Pawlas. Obec najdete pár kilometrů za Havířovem směrem na Karvinou a domek Jaroslava Pawlase, ležící hned za říčkou Sušankou, poznáte podle toho, že celá zahrada je plná bonsají a čarověníků.

Vyučil se zedníkem, i když všichni chlapi v rodině byli horníci. Nakonec ale u té havířiny skončil. Jaroslav Pawlas pracoval pětadvacet let v podzemí dolu František a málokdo o něm věděl, že je řezbářsky i malířsky velmi nadaný. Teprve když musel do invalidního důchodu, rozšířily se jeho umělecké i kutilské aktivity do všech sfér.

Jaroslav Pawlas z Horní Suché dnes vyřezává, modeluje, maluje, je uznávaným chovatelem cizokrajných ptáků. Sbírá cínové vojáčky a vyrábí si podle předloh odlévací formy. Leští v obýváku sbírku starých vzduchovek a hromady leteckých modelů se rozhodl kvůli úspoře místa ztvárnit na malířské plátno.

Jaroslav Pawlas a jeho vyřezané figurky

Zahradu má plnou bonsají a čarověníků - což jsou chomáčovité znetvořeniny na stromech a keřích, které získává tak, že si je nechává se stromů sestřelit místními myslivci. Pak je zasadí a těší se na zajímavé stromy, které z nich pak vyrostou.

Velmi známý je jeho hornický betlém. Každá figurka je tváří konkrétní osoby, třeba starosty obce, štajgra z dolu František, nebo kuchaře z místní kantýny. Betlém je součástí stálé expozice věnované hornictví v takzvaném „domečku“ Klubu hornických důchodců Dolu František. Když se s nimi spojíte, rádi vás historií hornictví v obci provedou a všechno vám ukáží. Kontakt najdete zde.

Jaroslav Pawlas a jeho vyřezané figurky

Zvětšit mapu

autor: Artur Kubica
Spustit audio