Vychovatel z učiliště se stal prvním velitelem profesionálních hasičů v Jindřichově Hradci

28. červenec 2018

„Narodil jsem se v Mirochově nedaleko Chlumu u Třeboně. Můj táta tam byl velitelem dobrovolných hasičů a díky tomu jsem vlastně už záhy k hasičině přilnul,“ vysvětluje Ladislav Šenkýř.

K požárníkům ho přivedly i další věci. „Četl jsem tenkrát různé hasičské knížky, strojní řád, cvičební řád nebo jsme s klukama vytáhli ruční stříkačku, dali ji na rybník a stříkali,“ směje se.

Po dětství stráveném na Třeboňsku to ale zpočátku na hasičskou kariéru nevypadalo. Ladislav Šenkýř odešel do Kladna, kde se vyučil, a pak se odstěhoval do Jindřichova Hradce, kde začal pracovat jako vychovatel na učilišti.

V Hradci ale opět vstoupil k dobrovolným hasičům a zlom přišel v roce 1959. „Tenkrát jsme se zúčastnili krajské hasičské soutěže v Netolicích a naše družstvo ji vyhrálo. A pár dní nato přišla pozvánka na celostátní soutěž do Bratislavy,“ vzpomíná. V Bratislavě sice hradečtí hasiči nestanuli na stupních vítězů, ale už se o nich vědělo.

Na začátku sedmdesátých let, když přišlo rozhodnutí založit v Jindřichově Hradci stanici profesionálních požárníků, bylo tedy jasné, kde sehnat lidi. Ladislav Šenkýř se stal prvním hradeckým profesionálním velitelem hasičů.

Hasičské vzpomínání Ladislava Šenkýře si můžete poslechnout v pořadu Jihočeši.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.