Vydejte se Cestou soch v České Třebové. Od Sbratření až po barokní sochy svatých

6. duben 2016
Česko – země neznámá

Možná si Českou Třebovou v Pardubickém kraji představujete jako železniční uzel, nebo město plné výrobních hal s kouřícími komíny. To už zdaleka není pravda. Město zkrásnělo a v jeho veřejném prostoru najdete mnoho architektonických i výtvarných skvostů. Vydat se můžete třeba Cestou soch.

Začít můžete na náměstí Jana Pernera, kde stojí dvě zajímavé sochy. První je vlastně sousoší, jmenuje se Sbratření.

Vzniklo v poválečných letech pod rukama známého sochaře Karla Pokorného. Socha představuje rudoarmějce, kterého vítá šťastný občan České Třebové s šeříkem v ruce. Sousoší bylo děláno na objednávku. Sám sochař si přijel vybrat místo, a to na náměstí, které se podle sousoší do roku 1990 náměstí jmenovalo náměstí Sbratření.

Ovšem po roce 1989 začalo pochopitelně vzbuzovat emoce a muselo ze středu města pryč. Našlo se pro něj důstojné místo v horní části náměstí Jana Pernera.

Ve spodní části náměstí pak stojí kontroverzní socha samotného Jana Pernera od brněnského sochaře Jaromíra Garguláka. Byla objednána k ukončení velké a náročné dostavby multifunkčního terminálu, který zásadně změnil okolí místního nádraží.

Socha Jana Pernera v blízkosti nádraží

Jde o nadživotní postavu, která má vytažené vertikální rozměry, takže působí kostnatě. Pravdou ale je, že prakticky nikdo neví, jak Jan Perner ve skutečnosti vypadal, dochovala se totiž jen jediná, málo čitelná kresba. Proto socha vznikla s nadsázkou, aby umělec nemusel užívat portrétní realismus. Nicméně socha se do prostoru moderního náměstí hodí.

V parku stojí půvabná socha Šárky

Vskutku půvabnou sochu od sochaře Quido Kociana najdete v městském parku Javorka. Představuje dívku Šárku ze Starých pověstí českých. Umělec model vytvořil v roce 1896 a jeden tehdejší kritik o ní řekl, že je hezčí než Myslbekovy sochy, což mistr nesl velmi nelibě. Soch vzniklo podle modelu víc, ale všechny se považují za originál.

Detail sousoší Sbratření Karla Pokorného

Šárka byla půvabná dívka přivázaná ke kůlu, která přilákala Ctirada a po odvázání ho zradila - jak říká pověst. A když se podíváme na její sochu, na její nádherná odhalená ramena a její nožku, není divu, že Ctirad ztratil hlavu.

Nejde ovšem o konec Cesty soch v České Třebové. Ještě se můžete zastavit u tří barokních soch v blízkosti kostela svatého Jakuba Největšího. Znázorňují Jana Křtitele, svatou Kateřinu a svatou Barboru.

Jan Křtitel je zatím od neznámého sochaře z druhého desetiletí 18. století. Autorem svaté Kateřiny a svaté Barbory je rakouský sochař Antonín Appeler, který žil v té době v blízké Litomyšli.

autor: BAL
Spustit audio