Vydejte se Po stopách kameníků. Jejich řemeslo představuje stezka v okolí Louňovic

9. březen 2018
Česko – země neznámá

V okolí středočeské obce Louňovice se kdysi těžila kamenicky významná hornina - žula takzvaného říčanského typu. Dnes hornickou a na ni navazující kamenickou minulost představuje zajímavá expozice a naučná stezka nazvaná Po stopách kameníků.

Okolí Louňovic bylo původně zemědělským krajem. Velká naleziště žuly ale začala měnit celkový charakter lokality nedaleko Prahy. Lomů zde bylo několik, jelikož ložiska žuly vystupovala ze země, a tak stačila povrchová těžba.

„Jedním z nejznámějších místních lomů je lom Kamenka, ze kterého pochází i jeden ze základních kamenů Národního divadla v Praze. Dodnes je umístěn v malé nice v podzemí divadla. I dnes je možné si v Kamence prohlédnout pozůstatky dávné těžby,“ prozradil manažer Mikroregionu Ladův kraj Roman Sauer.

S ohledem na místní historii se není co divit, že právě tady vznikla naučná stezka, která vede doslova po stopách kameníků. Začíná u menšího kamenického skanzenu na historické Dolní návsi v Louňovicích, který představuje různé typy drobného opracování kamene. Expozici doplňují zajímavé historické fotografie a informace o práci kameníků. Vystaveno je tu celkem 18 typických kamenických prvků, vyrobených převážně v nedalekém lomu v Žernovce.

Vidět můžete plotové sloupy a patníky, okapový žlab, uliční obrubník, mezník, okenní parapet, velký žlab, dělové koule, závaží nebo žulový náhrobek. V Louňovicích ale lze narazit na řadu typických kamenických výrobků přímo v terénu jako například kruhovou lavičku, zdi obytných a hospodářských budov, podezdívky, parapety nebo ploty.

Žula na mnoha místech dodnes vystupuje ze země

Naučná stezka Po stopách kameníků spojuje obce Louňovice, Struhařov, Svojetice, Srbín, Mukařov a Žernovku. Značná část trasy prochází Národní přírodní rezervací Voděradské bučiny. Naučná stezka je okružní, začíná i končí u louňovického kamenického skanzenu. Vede krásnou přírodou, ovšem celá trasa o délce 25 kilometrů se hodí spíš pro cyklisty nebo na celodenní pěší výlet. Ale i využít můžete i menší okruhy měřící 7 a 18 kilometrů.

Spustit audio