Výletní loď Král Jiří vás sveze ve středních Čechách po Labi

13. červen 2014
Česko – země neznámá

Pokud chcete zažít skutečný klid a přitom se nechcete nudit, pak vám doporučíme romantickou plavbu lodí. Možností je víc, ale pouze výletní loď Král Jiří vás sveze po úseku Labe, kde prakticky nepotkáte jiné plavidlo. Vyjíždí z Poděbrad z přístaviště na Zámeckém nábřeží a během půlhodinové plavby vás doveze buď na soutok Labe a Cidliny, kde můžete vystoupit a pokračovat ve výletu třeba na kole, nebo se projedete delší trasou k Nymburku a zpátky.

Během plavby nemusíte trpět hlady. V bývalé první třídě je na přídi lodě kuchyň s příjemnou paní kuchařkou, která vám připraví pohár nebo v případě hladu pořádný řízek nebo polévku. Jídlo si navíc můžete objednat i předem a celodenní výlet si užít i s obědem na terase a výhledem na krásné labské břehy.

Celou cestu po Labi budete mít možnost sledovat provoz na labské cyklostezce, ostatně cyklisté jsou na výletní lodi král Jiří opravdu vítáni. Po cyklostezkách se z Poděbrad dostanete až k Severnímu moři v Německu, musíte ale zdolat 901 kilometrů.

Král Jiří jezdí i na speciální vyjížďky s hudbou. V úterý a čtvrtek vám bude během cesty do Kolína vyhrávat country kapela, v pátek vás do Nymburka potěší heligonky.

Pohled z dálky, v dálce zdymadlo a vodní elektrárna

Vedle Krále Jiřího najdete v přístavu i menší loď Blanici. Ta pro vás připravila jiné trasy – sveze vás například kolem Kerska a Hradišťka, kde můžete zavzpomínat na Bohumila Hrabala. Blanice bude také obnovovat tradiční trasu do Kolína. To je ale na celodenní výlet.

Vyjíždí se z Nymburka, a protože tato menší loď nemá svojí kuchyň, zastavíte se na oběd třeba v restauraci na soutoku Labe s Cidlinou. Další přestávka vás čeká přímo Kolíně, kde bude čas na prohlídku historického centra města. Pokud se na loď Blanici vydáte i s kolem, můžete se svézt pouze určitý kus, zbytek trasy budete muset dojet sami.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.