Výlov Stříbrného rybníka u Hradce Králové nebude snadný úkol

25. květen 2023 11:50

Město Hradec Králové chce společně s Městskými lesy zlepšit čistotu vody ve Stříbrném rybníku. K tomu z něho potřebuje vylovit všechny ryby, což ale nebude tak snadný úkol. Rybník totiž nemá odtok a proto se nedá klasicky vypustit.

Šedesát let starý Stříbrný rybník slouží v areálu kempu jako jedno z městských koupališť. Kompletní výlov a vypuštění mají společně s dalšími úpravami pomoci tomu, aby se v rybníku do budoucna zlepšila kvalita vody. Jenže rybník není možné jednoduše vypustit, protože nemá odpovídající odtok. 

To nejjednodušší řešení - rybník vybagrovat a odbahnit - je zároveň řešením nejdražším, vyšlo by na zhruba 25 miliónů korun, a tak město hledá cestu, jak sinice odstranit i jinak. Cesta povede přes změnu rybí obsádky, popisuje ředitel Městských lesů Milan Zerzán: „ Nikdo neví co tam za těch šedesát let je. Objevují se tady monstra. Skoro dvacetikiloví tolstolobici, i ty velké ryby je nutné dostat pryč. Je tu také velké množství malých rybiček."

„Nikdo neví co tam za těch šedesát let je. Objevují se tady monstra, třeba skoro dvacetikiloví tolstolobici."

Právě malé drobné rybky se živí ještě drobnějšími organismy, které sinice likvidují. A rovnice je jednoduchá, čím míň malých rybiček, tím méně sinic. A tak bude potřeba slovit a odvézt především kaprovité ryby a nasadit novou násadu.

„Půjde pryč pár velkých kaprů a štiky a budeme jednat s rybáři jestli tady dál ty velké ryby budou nebo je odstraníme úplně," dodává Milan Zerzán.

S výlovem pomůže hasičská technika

Už zaznělo, že Stříbrný rybník se vlastně nedá vypustit - do jednoho z odtoků nelze vodu vypouštět, protože by odtékala přes chráněné lokality se vzácnými rostlinami. Druhý odtok se dá použít jen částečně - voda z něj sice vyteče do Stříbrného potoka, ale protože dno rybníka je níž, hodně vody v něm ještě zůstane. A tak ředitel Městských lesů Milan Zerzán vymyslel řešení: „Máme spočítané, podle té výšky, že nám tady zůstane zhruba sedmdesát tisíc kubíků vody. Přemýšleli jsme tedy s kamarády hasiči. Ti dokážou pomocí plovoucích čerpadel s výkonem jeden kubík za minutu vodu odčerpat."

Rybník by mohl být za pár let čistý

K výlovu jinak nevylovitelného Stříbrného rybníka by chtěly Městské lesy sáhnout zřejmě na podzim. Samy ryby by ale kvalitu vody změnit nezvládly, bude také potřeba hledat příčiny nevyváženého poměru fosforu a dusíku ve vodě. Podle náměstka primátorky Adama Záruby ze Změny pro Hradec už město začíná řešit počínání obyvatel nedalekých chatových osad: „V okolí Stříbrného rybniku jsme zjistili docela vážné znečištění, které pravděšpodobně pochází z chatových osad. Musíme zjistit, jestli jsou tam nějaké výpusti načerno nebo naopak čerpání vody načerno."

Stříbrný rybník, který patří k nejvýznamnějším městským rekreačním zónám, by měl mít podle představ města čistší vodu během několika let.

autoři: Tomáš Lörincz , FRE
Spustit audio

Související