Výměna funkcí v Mladé Boleslavi. Novým primátorem je Jiří Bouška, Raduan Nwelati prvním náměstkem

30. duben 2024

Mladá Boleslav má po 18 letech nového primátora. Stal se jím dosavadní náměstek Jiří Bouška z koaliční kandidátky hnutí ANO a Volby pro Mladou Boleslav. Vystřídal Raduana Nwelatiho z ODS, který město vedl od roku 2006. Od 31 přítomných zastupitelů získal ve veřejné volbě 25 hlasů. Nwelati se stal místo něho 1. náměstkem.

Výměna - v Česku ojedinělá - byla součástí koaličních dohod po komunálních volbách v roce 2022. Tehdy Bouška nominaci na primátora odmítl s tím, že chce jako náměstek ještě dořešit čerpání jedné miliardy korun z evropských dotací. 

Nový primátor si cení spolupráce, kterou mají v Mladé Boleslavi koaliční strany. „O věcech diskutujeme hodně, ale ty debaty – a to jsem vděčný – probíhají za zavřenými dveřmi,“ řekl.

Zmínil, že chce pokračovat v základních prioritách, které Boleslav má. Jde zejména o dostupnost služeb pro občany, jako je například městská doprava nebo poplatky za svoz komunálního odpadu. Rovněž plánuje pokračovat v zavádění parkovacích zón a čerpání evropských dotací.

Zvolený 1. náměstek mladoboleslavského primátora Raduan Nwelati upozornil, že z politiky neodchází a chce se věnovat zejména projektu dostupného bydlení.

autoři: Radek Duchoň , jum
Spustit audio