Vyrážíte na týden na dovolenou? Zahrádka se bez naší přítomnosti obejde, ale musíme jí pomoci

17. srpen 2019

Na dovolenou se rozhodně všichni těšíme, naše zahrádka však už je nadšená méně. Zejména za suchých a horkých dnů trpí nedostatkem vody a bez ochotných sousedů či přátel by na ní ledacos zahynulo. Existují však možnosti, jak tomu zabránit i v případě, že ochotné pomocníky nemáme k dispozici.

I naši předkové znali mnoho systémů, jak pomoci zahrádce v případě jejich delší nepřítomnosti. Využívaly zejména nádoby umístěné nad záhonky, do nichž namáčely savé látky, které postupně přiváděly vod k rostlinám. Obdobou mohou v současné době být vodou naplněné PET lahve, které v hrdle propícháme a zahrabeme hrdlem dolů k rostlinám. I tato improvizovaná závlaha pomůže udržet rostliny v kondici po několik dní.

Obdobou těchto improvizovaných závlah jsou pak u okrasné zeleně, zejména v truhlících různé automatické závlahy, samozavlažovací truhlíky či květináče, které lze koupit v obchodech se zahrádkářskými potřebami.

Právě u okrasné zeleně v přenosných truhlících či květináčích můžeme pomoci s jejich udržením v kondici přes naši dovolenou i přemístěním na stinné chladnější místo, kde se lépe vyrovnají s letním horkem a déle vydrží bez zálivky.

Právě u těchto okrasných výsadeb bychom s dovolenou měli počítat už při jejich zakládání vhodnou volbou substrátů, do kterých je sázíme. Právě profesionální lehké substráty totiž mají s udržením vody problém. Lépe je tedy volit těžší půdy s vyšším obsahem humusu, popřípadě jílu. Ideální je například promíchání substrátu s kompostem a zeminou.

Máme-li rozlehlejší zahrádky, samozřejmě výše uvedené závlahy nemohou obsáhnout celý pozemek. Pro tyto účely je nutné volit automatické závlahové systémy. Ty nejjednodušší jsou postaveny na časovém spínači, který ovládá elektroventil uzavírající hadici s rozprašovacím zařízením. Ten ji v určený čas otevře a po chvíli zase uzavře. Modernější sofistikovanější systémy umí vyhodnotit zda v dané chvíli například neprší, a ty nejlepší měří dokonce i vlhkost půdy.

Podobné systémy umí napájet i podzemní zavlažovací systémy, které za pomoci vybudovaného vedení dokáží přivést vodu přímo ke kořenům rostlin.

Všechny tyto systém jsou však účinné jen po omezený čas. Po týdnu už zahrádky i okrasná zeleň přece jen potřebuje dohled lidského oka a menší údržbu. Je nutné odstranit případné odumřelé rostliny, zralé ovoce, listí i plody, které opadala předčasně. Jejich rozklad totiž urychluje přístup bakterií a škůdců i ke zdravým rostlinám. I proto je tedy delší dovolená zahrádkářů bez dohody s ochotnými pomocníky bez větších škod téměř nemožná.

autor: kbz
Spustit audio