Výrobci hraček Beckertovi: Děti nám zakázaly bavit se doma o práci

Vladimír a Martina Beckertovi jsou spolu 25 let a stejně dlouhá je i historie jejich rodinné firmy Noe. Z jejich dílny pocházejí didaktické hračky, které dobývají celou Evropu, i postavičky známé z televize, od Františka po Kukyho.

Vladimír Beckert vystudoval zahraniční obchod, jeho žena Martina ruštinu a výtvarnou výchovu na pedagogické fakultě. „Když nepočítám povinnou praxi, před školní tabulí jsem vlastně nikdy nestála, kariéra učitelky mě minula,“ říká spolumajitelka firmy. Společné podnikání v oboru odstartovala její diplomová práce.

Kolekce prvních textilních hraček uspěla v soutěži začínajících podnikatelů, a tak padlo rozhodnutí založit společnou firmu. „V éře levného dovozu hraček z Číny to nebylo jednoduché, šli jsme do velkého rizika. Ale nakonec jsme se na trhu prosadili,“ dodává Martina.

Martina Beckertová při práci

Manželé si rozdělili role. Martina se ujala zacvičování zaměstnankyň a vytváření návrhů nových hraček. Vladimír měl na starosti obchod a ekonomické záležitosti. Zpočátku měli ve firmě společníka, po pěti letech ho vyplatili a stali se ryze rodinnou firmou. A tak je tomu dodnes.

Jejich postavičky dobyly dětské pokojíky a postýlky, ale taky školky a školy. „Tam uspěly především naše didaktické pomůcky. Převleky a hračky, využívané k dramatizaci pohádek. Začali jsme klasikou – Červená karkulka, Perníková chaloupka a další,“ vypočítává Vladimír.

Vladimír Beckert s hračkami z rodinné dílny

Hračky z dílny manželů Beckertových se ale dostaly i do zahraničí, do Švédska a Francie, nebo na televizní obrazovky. Pro Dagmar Patrasovou vyrobili žížalu Julii. „V jednom televizním pořadu pro děti zase účinkuje náš František,“ připomíná Vladimír. Samostatnou kapitolou se stala spolupráce s filmaři. Kdo by neznal medvídka Kukyho, Lichožrouta Hihlíka nebo komisaře Vrťapku. A připravují i postavičky pro nový Večerníček. O tom se ale dozvíte víc v rozhovoru.

autor: zem
Spustit audio