Vyšlápněte si tisícovku Ještědu na Nový rok

31. prosinec 2014
Česko – země neznámá

Máte rádi turistiku a zdolávání vrcholů? Jestli vám po silvestrovských bujarých oslavách rok co rok zbývá nějaká energie, máme pro vás zajímavý tip. Vydejte se na tradiční Novoroční výstup na Ještěd nad Libercem. Tam své energetické zásoby určitě příjemně vyčerpáte.

Letos na tisícovku nad Libercem zamíří zástupy turistů už po čtyřicáté. Pořádání výšlapu k symbolu krajského města Libereckého kraje má své jubileum a snad i proto jeho pořadatelé přichystali (na přání nadšených turistů) novinku. Vezmete-li s sebou na výstup i vašeho čtyřnohého miláčka, dostanete nejenom vy, ale i on diplom nebo psí novoroční známku na památku. Koupit si můžete i speciální odznáček.

Jestli chcete být mezi víc než tisícovkou oficiálních účastníků výšlapu, musíte se na Nový rok zaregistrovat mezi 8:30 a 12:00 u konečné tramvaje liberecké MHD v Horním Hanychově u turistického infocentra. A pak už můžete vyrazit.

Začatek v informačním centru v Hanychově

Trasa pochodu vede po modré turistické značce asi 4 kilometry až na vrchol Ještědu (1.012 metrů nad mořem). Tam byste měli doputovat maximálně do 14. hodiny odpolední, abyste stihli organizátory, kteří vám předají zasloužený diplom. A pozor – podle organizátorů akce se na Ještěd půjde za každého počasí. Správný turista se prý totiž pozná podle toho, že žádné počasí ho neodradí.

Pořadatelé rok co rok vyhodnocují také nejmladšího a nejstaršího účastníka a pečlivě si vedou záznamy o počtech účastníků. Víc než tisícovka lidí svým startem na Ještěd zahajuje turistickou sezónu. Mezi turisty jsou dokonce i cizinci – Asiati, Američané, Angličani, Holanďané, Poláci, Němci, Slováci.

A nezapomeňte na staré známé přísloví: „Jak na Nový rok, tak po celý rok!“

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio