Vysloužilé loutky brněnského Divadla Radost nekončí ve skladu. Mají své muzeum

21. červen 2017
Česko – země neznámá

Když v roce 1999 začala v Brně rozsáhlá přestavba Divadla Radost, usmysleli si jeho pracovníci, že třešničkou na dortu bude vybudování Muzea loutek. A podařilo se. Do Radosti nyní děti nemíří jen na divadelní představení, ale také na prohlídku svých oblíbených loutkových hrdinů.

„Divadlo tady bude za chvíli už celých 70 let. A celou dobu se z každé hry odkládala série loutek. Takže teď už tady máme bezmála 2 000 exemplářů. Nejstaršími loutkami jsou přitom Dlouhý, Široký a Bystrozraký,“ popisuje ředitel Divadla Radost Vlastimil Peška.

O prohlídku loutek z odehraných představení je poměrně velký zájem. Do expozice míří školní výpravy, zastavují se tu rodiny s dětmi, třeba cestou z víkendových představení. V samotných prostorách muzea se navíc pravidelně představení odehrávají. „Situujeme sem spíše komorní představení napsaná pro menší loutky,“ dodává principál Peška.

Muzeum loutek láká už neobvyklým tvarem vchodu z ulice Cejl

Brněnské Muzeum loutek přitahuje pozornost už svým zevnějškem. Budova totiž svým tvarem připomíná příď lodi, která vyplouvá z areálu divadla do ulice Cejl. Atraktivní expozice je přístupná návštěvníkům denně kromě soboty.

autor: hon
Spustit audio