Vysokoškolské vzdělání je pro naši společnost důležité. Třeba kvůli odolnosti a konkurenceschopnosti

23. listopad 2023

Do školství by mělo jít od příštího roku o 30 miliard korun méně. Rektoři tvrdí, že české vysoké školství je dlouhodobě podfinancované, a že to má negativní dopad na kvalitu výuky i výzkum.

Někteří vysokoškolští pedagogové odcházejí – třeba i učit na střední školy, protože tam si po minulých reformách vydělají víc. Je tomu opravdu tak? Nejen o tom se bavíme s rektorem Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Doc. RnDr. Jaroslavem Koutským.

„Je důležité říct, že financováním se u nás liší škola od školy. V zásadě jde o kombinaci dotací ze státního rozpočtu, projektů, grantů i o soukromé peníze. My chápeme, že třeba ze státních peněz je financovat i jiné projekty. Přesto my rektoři bojujeme za to, aby do vysokého školství šlo co nejvíce peněz, stejně jako to dělají zastupitelé jiných institucí. Já osobně spíše než finální částku řeším vnitřní dělení těch peněz a jak se s nimi naloží,” vysvětluje Koutský.

Mělo by smysl zavést v České republice na vysokých školách školné? Jaký by mělo podle našeho hosta jeho zavedení vliv na kvalitu výuky? Nejen to se dozvíte v přiloženém audiozáznamu celého rozhovoru. Přejeme vám pohodový poslech.

autoři: Lenka Šobová , Zuzana Zejdová , Petra Vališová
Spustit audio